V koaliciji držijo pesti, v opoziciji “udrihajo” po Türku

Potem ko je premier Miro Cerar v ponedeljek na posvetu slovenske diplomacije podprl sklep prejšnje vlade, da se kandidaturi prejšnjega predsednika republike Danila Türka za generalnega sekretarja Združenih narodov še naprej zagotavlja diplomatska in logistična podpora, so se v opoziciji danes odzvali kritično. V koaliciji pa so mu bolj naklonjeni.

Danilo Türk Foto: Leo Caharija
Danilo Türk Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Branko Grims iz največje opozicijske stranke SDS je dejal, da Türk njihove podpore nima, ker da ne spoštuje ustreznih vrednot. "Človek, ki je stal pred jamo, v kateri so bila mladoletna dekleta živa zakopana, in govoril o tem kot o drugorazredni temi, zagotovo ni človek, ki bi spoštoval občečloveške vrednote, ki bi spoštoval tudi nekatere temeljne listine ZN v tisti meri, kot bi jih moral," je dejal.

Meni tudi, da Türk pravzaprav velikih možnosti za izvolitev niti nima, saj da ne spoštuje vrednot EU. Spomnil je, da je Türk odlikoval Tomaža Ertla, "enega od nosilcev totalitarnih služb prejšnjega režima". "Vemo, da je EU to izrecno obsodila v konvenciji, ki jo je sprejel Evropski parlament," je dodal.

Türkovo kandidaturo je primerjal s komisarsko sago z Alenko Bratušek, češ da tudi on na volitvah ni dobil drugega mandata.

“Nekdo, ki ni bil dober za mojega predsednika, ne more biti dober za generalnega sekretarja ZN”

Podobno je menila tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, ki je dejala, da "nekdo, ki ni bil dober za mojega predsednika, ne more biti dober za generalnega sekretarja ZN. Funkcija generalnega sekretarja ZN je zagotovo izredno pomembna funkcija in človek za tako funkcijo mora imeti zelo dobre kompetence. Etično ravnanje mora biti neoporečno," je dodala.

V Združeni levici zadeve ne komentirajo, so pa zato toliko bolj na Türkovi - in tudi Cerarjevi - strani v koalicijskih SD in Desus. Podpira pa ga tudi Zavezništvo Alenke Bratušek; njena vlada je sicer pred skoraj natanko letom dni - 2. januarja lani - sprejela sklep o diplomatski in logistični podpori Türku pri njegovi kandidaturi.

Kot je danes povedala Bratuškova, se njeno mnenje glede nekdanjega predsednika ni spremenilo. "Vesela sem, da mu tudi nova vlada daje polno podporo. Mislim, da imamo kar veliko možnosti, da bi Sloveniji v tem primeru uspelo," je dejala.

Bratuškova upa, da se bodo iz njene zgodbe kaj naučili

Kot nesojena evropska komisarka je izrazila pričakovanje, da bi se tudi iz te njene zgodbe politika kaj naučila "in da bi znali oceniti, da pomemben položaj v kakšni izmed pomembnih in eminentnih institucij ni vezan samo na ime kandidata, ampak je pomembno tudi za državo, iz katere ta kandidat prihaja".

Tudi vodja poslancev SD Matjaž Han drži pesti, da Türku uspe. Kot je dejal novinarjem, Türkovo kandidaturo podpirajo. "Vsakega Slovenca, ki uspe v tujini, podpremo," je dejal. A v SD obenem poudarjajo, da to ne sme ustvarjati novih, abnormalnih stroškov za državni proračun.

V Desus v Türku vidijo strokovno in močno osebnost, z bogatimi izkušnjami dela v organizaciji ZN. Zato poslanec Desus Uroš Prikl ne vidi razloga, da Türk ne bi bil dober generalni sekretar te organizacije. Kakšne možnosti ima nekdanji predsednik, sicer ne ocenjuje. Si pa želi, da bi prišel na to mesto in ga korektno in uspešno opravljal.

Sedanjemu generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu drugi petletni mandat poteče 31. decembra 2016. Do volitev in imenovanja novega generalnega sekretarja bo prišlo v letu 2016, novi generalni sekretar pa bo mandat nastopil 1. januarja 2017.

Türka podprla tudi Cerar in Pahor

Türkovo kandidaturo je danes v okviru posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju podprl tudi predsednik republike Borut Pahor. "Če se Slovenija odloči za tovrstne kandidature, mora biti vztrajna, mora izvesti argumente in se za svoj uspeh tudi postaviti," je poudaril.

V ponedeljek ga je ob odprtju posveta slovenske diplomacije podprl tudi premier Cerar. Kot je dejal, velja Türk "za močnega in verodostojnega kandidata, z realnimi možnostmi za uspeh", zato je diplomate zaprosil, da mu zagotovijo vso potrebno diplomatsko in logistično podporo.

Türkovo kandidaturo je podprl tudi predsednik Desus in zunanji minister Karl Erjavec. Kot je danes na Brdu pri Kranju pojasnil, ministrstvo vse od najave podpira omenjeno kandidaturo in v okviru diplomatsko-konzularne mreže dela na njeni promociji. "Tudi sam kot minister za zunanje zadeve, zlasti v bilateralnih srečanjih s svojimi kolegi, vedno omenim, da ima v okviru vzhodnoevropske skupine, ki je na vrsti, da da generalnega sekretarja ZN, Slovenija ustreznega kandidata," je dejal Erjavec.

Zagotovil je, da zaenkrat kandidatura ni povzročila nobenih stroškov, saj je vsa promocija tekla prek rednih aktivnosti, v zadnji fazi pred volitvami, pa bo ministrstvo moralo nameniti tudi določena, vendar zelo majhna posebna sredstva za promocijo.

Njegova izvolitev bi bila uspeh za Slovenijo in njeno zunanjo politiko, pravi Erjavec, obžaluje pa, da je v notranjem političnem prostoru kandidatura deležna kritike, kar kaže na stopnjo politične zrelosti. Običajno je namreč v državah, ki imajo kandidate, podpora enotna. "Dobro bi bilo, da bi bila enotna tudi v Sloveniji. Ampak to niti ni bistveno, saj imajo ključno besedo pri izvolitvi stalne članice Varnostnega sveta ZN in one bodo presodile, ali je Türk pravi človek za opravljanje funkcije generalnega sekretarja."

STA


Najbolj brano