V javnem sektorju brezplačno pripravništvo za več kot 800 pripravnikov

V javnem sektorju je po podatkih iz sredine novembra volontersko oziroma brezplačno pripravništvo opravljalo več kot 800 pripravnikov, je razvidno iz poročila, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Daleč največ volonterskih pripravnikov imajo v šolstvu.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Dejan Levanič je povedal, da je njihov ključni cilj, da se neplačano pripravništvo odpravi. Foto: Nebojsa Tejic
Državni sekretar na ministrstvu za delo Dejan Levanič je povedal, da je njihov ključni cilj, da se neplačano pripravništvo odpravi. Foto: Nebojsa Tejic

LJUBLJANA > Po podatkih, ki jih je za ministrstva in organe, ki sodijo pod njihovo pristojnost, zbralo ministrstvo za delo, so imeli na ministrstvu za izobraževanje in v zavodih, ki sodijo pod njegovo okrilje, sredi novembra 762 volonterskih pripravnikov. Od tega je 599 pripravnikov brezplačno pripravništvo opravljalo v osnovnošolskih in srednješolskih zavodih, 163 pa v vrtcih.

V javnem zdravstvu je bilo 13 volonterskih pripravnikov, od tega šest na samem ministrstvu, sedem pa v zavodih, ki sodijo pod njegovo okrilje, kot so bolnišnice.

V organih, ki sodijo v sklop ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so imeli sredi novembra pet volonterskih pripravnikov, od tega so štirje pripravništvo opravljali na samem ministrstvu, eden pa na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

V organih, ki sodijo pod ministrstvo za okolje in prostor, so imeli šest volonterskih pripravnikov, od tega tri na samem ministrstvu, tri pa na Agenciji za okolje.

Finančna uprava je imela dva volonterska pripravnika, to pa so tudi vsi, ki so brezplačno opravljali pripravništvo v organih in zavodih, ki jih pokriva ministrstvo za finance. V organih, ki zajemajo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo so imeli enega volonterskega pripravnika, in sicer na uradu za intelektualno lastnino, na ministrstvu za javno upravo pa prav tako enega, ki je pripravništvo opravljal na novomeški upravni enoti.

Štirideset volonterskih pripravnikov so imela sredi novembra tudi slovenska sodišča, pri čemer je treba poudariti, da pripravništvo na sodiščih ni urejeno kot pripravništvo v ostali javni upravi, pač pa se pravniki usposabljajo po vnaprej določenem programu, na podlagi katerega nato pristopijo k pravniškemu državnem izpitu.

Ponekod zagotovijo samo malico

Iz poročila ministrstva za delo je razvidno, da volonterska pripravništva v javni upravi večinoma trajajo med štirimi in 12 meseci, največkrat pri tem osem ali deset mesecev. Ponekod pripravnikom pokrijejo stroške za prevoz na in z dela, stroške za malico in plačajo prispevke, ponekod pa jim zagotovijo zgolj malico, kar je običajno v bolnišnicah.

Vlada izdala le priporočilo, naj pogodb ne sklepajo več

Poročilo o volonterskih pripravništvih je v četrtek obravnavala vlada, vendar prepovedi sklepanja volonterskih pripravništev, k čemur sta jo sredi novembra pozvala Mladinski svet Slovenije in Sindikat Mladi plus, ni sprejela. Sprejela je le sklep, da sklepanja pogodb o neplačanem pripravništvu v javnem sektorju ne podpira.

Je pa vlada izdala priporočilo širšemu javnemu sektorju, naj pogodbe za takšna pripravništva ne sklepajo več. Pristojna ministrstva je tudi pozvala, da premislijo, ali so neplačana pripravništva res potrebna, in glede na to spremenijo svojo zakonodajo. Na novinarski konferenci po seji vlade je državni sekretar na ministrstvu za delo Dejan Levanič povedal, da je njihov ključni cilj, da se neplačano pripravništvo odpravi.

STA


Najbolj brano