V interpelaciji Kolar Celarčevi očitajo odgovornost za slabo stanje v zdravstvu

Poslanci SDS ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc v interpelaciji očitajo odgovornost za številne težave v zdravstvu, tudi nepripravo zdravstvene reforme. Kot je opozorila poslanka SDS Jelka Godec, ministričino dosedanje delo ne sledi obljubam, ki jih je dala ob začetku mandata. “Njene obljube so le prazne besede,” je dejala.

Poslanci SDS ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc v 
interpelaciji očitajo odgovornost za številne težave v zdravstvu. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Poslanci SDS ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc v interpelaciji očitajo odgovornost za številne težave v zdravstvu. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Poleg odgovornosti za nepripravo ključne zakonodaje na področju zdravstva poslanci SDS očitajo Milojki Kolar Celarc odgovornost pri vzpostavitvi in delovanju mreže urgentnih centrov v Sloveniji, odgovornost za slabo finančno stanje v slovenskem zdravstvu, odgovornost zaradi neukrepanja na področju podaljševanja čakalnih dob v slovenskem zdravstvu, soodgovornost za slabo poslovanje javnih zdravstvenih zavodov in vlogo pri političnem kadrovanju v javne zdravstvene zavode.

Očitki od korupcije do čakalnih vrst

Po mnenju poslancev SDS je Kolar Celarčeva tudi soodgovorna za neukrepanje na področju korupcije v zdravstvu, očitajo ji odgovornost pri pripravi zakonodaje na podlagi političnih prioritet, ki so po njihovih navedbah v škodo bolnikov ter zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih. Zmotila so jih tudi dejanja in stališča pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v zdravstvene institucije države.

Jelka Godec je danes poudarila, da so že pred septembrom opozarjali na številne anomalije na področju zdravstva. “Z nesprejetjem področne zakonodaje ministrica podpira anarhijo v zdravstvu in poglablja finančne težave zdravstvenih zavodov,” je zatrdila. Pri tem je navrgla, da se menda v ozadju načrtuje upad denarja za zdravstvo - s 6,6 odstotka bruto domačega proizvoda na šest odstotkov.

Opozorila je, da ministrica še danes v parlamentarni postopek ni vložila predloga novele zakona o zdravstveni dejavnosti, čeprav je bil že pred enim letom v javni obravnavi. Po navedbah Godčeve ministrica še danes skriva zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki pa je v koalicijski pogodbi označen kot najpomembnejši zakon in naj bi bil kot tak pripravljen prvi.

Dotaknila se je tudi problematike čakalnih vrst. Obnašanje Kolar Celarčeve do tega vprašanja je neodgovorno in arogantno, trdi Godčeva. Po njenem mnenju je izgovor, da so čakalne dobe težave vseh držav sveta, neodgovoren. Ministrica se “problema ne zaveda dovolj, saj gre za sistemski problem, ki ga ne zna rešiti”, je ocenila poslanka SDS in dodala, da bodo čakalne dobe brez celovitih sistemskih posegov še naprej naraščale.

Kolar Celarčeva: Za interpelacijo partikularni interesi

Milojka Kolar Celarc je interpelacijo SDS označila za dramatično, a ne zaradi njenih morebitnih posledic, pač pa zaradi razlogov zanjo. Če se za političnim instrumentom, kar interpelacija je, skrivajo partikularni interesi, ne pa resne politike, njeno verodostojnost minirajo predlagatelji sami, trdi ministrica.

Kolar Celarčeva je v obrazložitvi odgovora na interpelacijo v DZ opozorila, da je v “zdravstvu 3,2 milijarde denarja in toliko je tudi interesov”. Zavrnila je vse očitke iz interpelacije, ki so jo proti njej vložili poslanci SDS.

Poudarila je, da se zdravstvena reforma pripravlja, a so pred tem morali narediti analizo zdravstvenega sistema, da so ugotovili, kje sploh je slovensko zdravstvo.

Glede urejanja področja urgentnih centrov je opozorila, da je projekt prevzela brez načrtovanja kadra in brez financiranja izvajanja dejavnosti. V njenem mandatu pa so zagotovili denar za izvajanje dejavnosti in ustvarili 266 novih delovnih mest. Zavrača tudi insinuacije, da odlaga gradnjo urgentnega centra Ptuj.

Glede financiranja zdravstva je poudarila, da je samo prvi polovici svojega mandata poskrbela za povečanje vsote za več kot 200 milijonov evrov. Takoj ob nastopu mandata je tudi začela z ukrepi za sanacijo prihodkovne strani poslovanja zdravstvenih izvajalcev.

Na očitke o čakalnih dobah je dejala, da se je “na prag našega mandata zvalila kepa čakalnih dob, ki pa se je začela valiti vsaj sedem let pred tem, dve leti pred tem pa postala neobvladljiva”. Opozorila je, da so za skrajševanje čakalnih vrst namenili dodaten denar, še vedno pa vztraja na sistemskih spremembah.

Pri očitku, da zakoni na ministrstvu nastajajo na podlagi političnih prioritet, po mnenju Kolar Celarčeve postane najbolj očitno, kako zelo različne koncepte imajo s predlagatelji interpelacije. “Slovenija se je politično, na volitvah, odločila, da je javno zdravstvo nosilec zdravstvenih storitev v državi,” je poudarila. Temeljna konceptualna protislovnost pogledov med SDS in ministrico pa je predvsem okrog koncesij, je dejala.

Stoji ali pade na štirih točkah

Poudarila je, da bo vztrajala na tem, da bo imela Slovenija pravičen in solidaren sistem javnega zdravstva, ki bo posodobljen in prenovljen in bo temeljil na univerzalni košarici storitev, ne pa na eni košarici za bogate in drugi za revne. Zdravstvo mora biti tudi dolgoročno vzdržno, napoveduje uvedbo dela plačila zaposlenih v zdravstvu glede na učinkovitost in kakovost ter preoblikovanje dopolnilnega zavarovanja v pravičnejše dajatve.

“Na teh štirih točkah stoji ali pade slovenski javni zdravstveni sistem. Na teh štirih točkah stojim ali padem tudi jaz,” je dejala. Zanje se bo borila, dokler bo imela za to zavezništvo državljanov in državljank, zaupanje predsednika vlade in večinsko podporo DZ.

STA


Najbolj brano