V igri za zlato tudi primorske inovacije

Pametni obesek, ki najde izgubljene stvari, medicinski ležalnik iz aluminija in usnja, ki prenese tudi najbolj zahtevno obmorsko klimo in vlago, plovilo prihodnosti s podvodnimi krili, ki za uro plovbe porabi za en evro goriva ... To so samo nekatere izmed 38 inovacij, ki so se prebile v končnico in se potegujejo za zlata priznanja Gospodarske zbornice Slovenije. Med njimi so tudi štiri inovacije primorskih podjetij.

Alternator iz družbe Mahle Letrika
Alternator iz družbe Mahle Letrika 

LJUBLJANA > Na natečaj najboljših inovacij v posameznih regijah se je letos skupaj prijavilo več kot 170 inovacij, pri katerih je sodelovalo več kot 800 inovatorjev iz slovenskih podjetij. To dokazuje, da je slovensko gospodarstvo inovativno. “Če bomo inovativni, se nam ni bati za prihodnost,” poudarjajo v gospodarski zbornici, ki bo najboljše inovacije v državi nagradila 16. septembra.

Seznam 38 inovacij je razgiban, saj zajema zelo različna področja - od kuhinjskih aparatov, ki zmorejo tako rekoč vse, do farmacevtskih inovacij in visokoinovativnih izdelkov ali postopkov v kovinskopredelovalni panogi.

Hidria: inovativna tehnologija

V šopku primorskih inovacij prevladuje tehnološki prizvok, najboljše inovacije v regiji so namreč prispevale Hidria Rotomatika iz Idrije in njen koprski Tehnološki center ter Mahle Letrika in SiEva iz Šempetra pri Gorici.

Iz Hidrie Rotomatike prihaja tehnologija za proizvodnjo paketov iz laminirane elektro pločevine. Očetje inovacije so Boštjan Zajec (Hidria Rotomatika)v sodelovanju s Francijem Volaričem, Igorjem Majerjem in Boštjanom Grižončičem (Hidria Tehnološki center Koper) in Oliverjem Lindauerjem (Hidria Busch). Proizvodni proces, ki so ga razvili, je edinstven v panogi, prinaša pa racionalizirano porabo materiala in energije ter boljše izdelke. Tehnologija je mednarodno zaščitena s patenti v številnih državah.

Mahle Letrika: kompaktni alternator

Mahle Letrika, ki se ukvarja s proizvodnjo električne opreme za vozila, se je v končnico prebila z visokoučinkovitim kompaktnim alternatorjem. Razvili so ga predvsem za komercialna vozila ter kmetijsko in gradbeno mehanizacijo. Zagotavlja izboljšano hlajenje in izkoristek, daljšo življenjsko dobo in visoko vzdržljivost pri mehanskih obremenitvah. Inovativni alternator so razvili Mitja Berce, Oton Grapulin, Staš Kanalec, Darjo Pavšič, Tomaž Curk, Janko Čotar Mlakar in Sebastjan Tomažič.

SiEva: svečka, ki je revolucionarna

Razvojno podjetje SiEva se lahko pohvali z dvema inovacijama. Prvo, svečko s senzorjem tlaka, so razvili sami. Gre za inovativen sistem za hladen vžig dizelskega motorja, ki omogoča doseganje najstrožjih standardov glede izpustov. Inovacija je zaščitena s 15 mednarodnimi patenti. V SiEvi računajo, da bo njihova svečka do leta 2018 vgrajena v vsak tretji dizelski motor. Revolucionarna svečka je plod dela Gverina Ratoše, Tomaža Mlakarja in Jureta Goloba (iz SiEve) v sodelovanju z Rudijem Kragljem in Petrom Uršičem (Hidria AET)ter Silvinom Šavletom (Hidria TC).

Drugo inovacijo, ki je povezana z avtomobilskimi sedeži, je razvila novomeška podružnica SiEve v sodelovanju še z enim podjetjem.

Slovenija po podatkih statističnega urada v inovacije vlaga 2,59 odstotka BDP, imamo pa kar 46,5 odstotka inovacijsko aktivnih podjetij. A hkrati nekatere mednarodne študije ugotavljajo, da je na področju inovacijske kulture v Sloveniji še priložnosti za napredek.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano