V gozd po največ dva kilograma mahov

V Zavodu za gozdove Slovenije tudi letos pri izbiri okrasnega drevesca med prazniki dajejo prednost tistim, ki so bila pridelana na način, prijazen do gozda in narave. Da so praznična drevesca pridobljena na takšen način, zagotavlja modra nalepka z letnico 2014 in napisom “Zavod za gozdove Slovenije” in “darilo gozda vašemu domu”.

Omejitve ne veljajo le pri sekanju dreves, pač pa tudi pri nabiranju mahov. Foto: STA
Omejitve ne veljajo le pri sekanju dreves, pač pa tudi pri nabiranju mahov. Foto: STA

LJUBLJANA > Iz zavoda za gozdove so sporočili, da mora biti na nalepki med drugim navedeno tudi gozdnogospodarsko območje, v katerem je bilo drevesce pridobljeno. V gozdu se sicer okrasna drevesa lahko sekajo le na podlagi odločbe, ki jo lastniku gozda izda zavod. Manjše število nalepk (do 25) dobijo lastniki gozdov brezplačno, za večje število pa morajo odšteti po 27 centov na nalepko.

Kupcem na zavodu svetujejo, da praznična drevesca postavijo v stojala, ki jih lahko napolnijo z vodo. Ko jih bodo odstranili, pa naj jih razrežejo in odložijo v zabojnike za organske odpadke ali jih sežgejo v kuriščih.

Zavod za gozdove Slovenije je sicer v lanskem decembru izdal približno 29.300 nalepk za označitev okrasnih drevesc, od tega za prodajo okrasnih drevesc približno 18.400 nalepk. Letno število izdanih nalepk v zadnjih petih letih niha, povprečno jih letno izdajo približno 31.000, od tega za prodajo 20.800.

Omejitve pa veljajo tudi pri nabiranju mahov, ki se v tem času uporabljajo za postavitev jaslic, še opozarjajo na zavodu. “Tega lahko pridobivamo v gozdu v omejenih količinah, in sicer do dva kilograma, tako da na eni površini odvzamemo največ petino vsega mahu,” so sporočili iz zavoda in poudarili, da nadzor nad pridelavo okrasnih drevesc in pridobivanjem mahov izvaja gozdarska inšpekcija. NR


Najbolj brano