V desetih mesecih na zavodu prijavljenih šest odstotkov manj brezposelnih

Oktobra je brezposelnost zaradi prijavljanja mladih po končanem šolanju nekoliko narasla, vendar pa se je na zavod za zaposlovanje prijavilo manj iskalcev prve zaposlitve kot v preteklih letih. V prvih desetih mesecih letos je bilo na zavodu prijavljenih za 6,2 odstotka manj brezposelnih kot v enakem obdobju lani, so danes sporočili iz zavoda.

V prvih desetih mesecih letos je bilo na zavodu prijavljenih za 
6,2 odstotka manj brezposelnih kot v enakem obdobju lani. Foto: STA
V prvih desetih mesecih letos je bilo na zavodu prijavljenih za 6,2 odstotka manj brezposelnih kot v enakem obdobju lani. Foto: STA

LJUBLJANA > Konec oktobra je bilo na zavodu registriranih 107.488 brezposelnih, kar je 2730 oseb oziroma 2,6 odstotka več kot septembra, v primerjavi z oktobrom lani pa je bila brezposelnost manjša za 7,3 odstotka. V prvih desetih mesecih letos pa je bilo prijavljenih v povprečju 113.222 brezposelnih, kar je 6,2 odstotka manj kot v primerljivem obdobju lanskega leta.

Na novo se je oktobra prijavilo 11.485 brezposelnih, kar je 60,1 odstotka več kot septembra, vendar pa 12 odstotkov manj kot oktobra lani. Med novoprijavljenimi je bilo 4978 iskalcev prve zaposlitve, 1070 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 4355 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Manjše možnosti vključevanja v programe subvencioniranega zaposlovanja

V prvih desetih mesecih leta se je na zavod na novo prijavilo 78.010 brezposelnih, kar je 7,3 odstotka manj kot lani v tem času. Največ oseb se je prijavilo, ker so izgubile zaposlitev za določen čas (42.069), prijavilo se je še 13.453 iskalcev prve zaposlitve ter 12.273 trajno presežnih delavcev oziroma stečajnikov.

V primerjavi z enakim lanskim obdobjem se je prijavilo za 16,5 odstotka manj iskalcev prve zaposlitve, trajno presežnih delavcev in stečajnikov se je prijavilo za 22,9 odstotka manj, brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas pa se je prijavilo 1,9 odstotka več kot pred letom.

Od 8755 brezposelnih, ki jih je oktobra zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 5427 oseb, kar je 22,5 odstotka manj kot septembra in 13,4 odstotka manj kot oktobra lani.

V letošnjih prvih desetih mesecih se je iz evidence odjavilo skupaj 89.980 brezposelnih, od teh 63.092 zaradi zaposlitve, kar je 2,9 odstotka manj kot v primerljivem obdobju lanskega leta. Manjši obseg zaposlovanja v letošnjem letu je predvsem posledica manjših možnosti vključevanja brezposelnih v programe subvencioniranega zaposlovanja, so pojasnili na zavodu.

Brezposelnost oktobra navzgor

Brezposelnost se je oktobra v primerjavi s prejšnjim mesecem povečala v vseh območnih službah, najbolj, za 5,2 odstotka, v Murski Soboti. Bolj kot na ravni države je porasla tudi v območnih službah Kranj (+5,1 odstotka), Ptuj (+4,8 odstotka) in Velenje (+3,5 odstotka).

Zaradi večjega števila novih iskalcev prve zaposlitve sta se oktobra v strukturi brezposelnosti v primerjavi s predhodnim mesecem povečala delež mladih v starosti od 15 do 29 let in delež iskalcev prve zaposlitve. Poleg tega se je povečal delež žensk, v izobrazbeni strukturi pa sta večja delež brezposelnih s srednjo strokovno in splošno ter s terciarno izobrazbo.

STA


Najbolj brano