V ZaAB obžalujejo, da so jih odslovili iz koalicije

Svet ZaAB obžaluje, da so bili odslovljeni iz koalicije, hkrati pa ostro zavračajo vse argumente, ki so jih v SMC navedli za to, da ZaAB ne povabijo v koalicijo, je ob robu seje sveta stranke dejal predsednik sveta Stojan Pelko.

Svet ZaAB obžaluje, da so bili odslovljeni iz koalicije, hkrati pa ostro zavračajo vse argumente, ki so jih v SMC navedli za to, da ZaAB ne povabijo v koalicijo, je ob robu seje sveta stranke dejal predsednik sveta Stojan Pelko Foto: STA
Svet ZaAB obžaluje, da so bili odslovljeni iz koalicije, hkrati pa ostro zavračajo vse argumente, ki so jih v SMC navedli za to, da ZaAB ne povabijo v koalicijo, je ob robu seje sveta stranke dejal predsednik sveta Stojan Pelko Foto: STA

LJUBLJANA > Ob tem so trdno prepričani v zakonitost celotnega vladnega postopka izbire seznama kandidatov za evropskega komisarja.

Stojan Pelko je zavrnil navedbe predsednika SMC in kandidata za mandatarja Mira Cerarja, da je bila stranka ZaAB tista, ki je zrušila vlado v odhodu. Poudaril je, da so dejstva prav nasprotna in dodal, da je ZaAB nastala po padcu vlade. Prav tako po njegovem prepričanju ni res, da naj bi za ZaAB stali različni vplivni posamezniki, pač pa poudarja, da so “samostojni posamezniki, ki znamo sprejemati lastne odločitve”.

Izpostavil je še, da bodo poslanci ZaAB na glasovanju sicer podprli kandidata za mandatarja Cerarja, a vlade, v kateri ne bo ZaAB, ne bodo podprli. Na današnji seji sveta so govorili tudi o tem, kakšne so možnosti stranke pri delovanju v opoziciji. Sklenili so, da nameravajo konstruktivno opozicijsko držo primarno pokazati na petih področjih, in sicer na področju konkurenčnega gospodarstva, mlade generacije, boja proti korupciji, vprašanju enakopravnosti in pri vprašanju samouprave. Slednje je bilo, kot je opozoril Pelko, na njihovo vztrajanje tudi vključeno v zadnjo verzijo osnutka koalicijske pogodbe in je v pogodbi tudi ostalo.

Kljub nekaterim neuradnim ugibanjem, da bo predsednica ZaAB Alenka Bratušek svetu stranke ponudila svoj odstop, pa tega, kot je dejala, ni storila.

Poslanec ZaAB v novem sklicu DZ in odhajajoči obrambni minister Roman Jakič je opozoril, da so danes na seji sprejeli poseben sklep, v katerem podpirajo vodstvo stranke, ki je vladi predlagalo Bratuškovo za kandidatko za komisarko. “Izpostavili smo njeno znanje, ki ga je pokazala tako v javnih financah, kot pri vodenju vlade, ter možnost, ki jo s predlaganjem predsednika vlade za komisarja dobi država, da si zagotovi primerno oziroma boljše mesto v bodoči Evropski komisiji,” je dejal. Dodal je, da je bil svet pri tej podpori Bratuškovi soglasen.

Jakič bo v nadaljevanju seje svet stranke seznanil z aktivnostmi na področju lokalnih volitev.

STA


Najbolj brano