V ZL se bodo najprej lotili ureditve statusa industrijske konoplje

Poslanka ZL Violeta Tomič je danes predstavila prve predloge stranke za ureditev statusa konoplje v slovenski zakonodaji. Pri ZL se bodo uvodoma lotili ureditve področja industrijske konoplje.

Poslanka ZL Violeta Tomič je danes predstavila prve predloge 
stranke za ureditev statusa konoplje v slovenski zakonodaji. Foto: Nebojsa Tejic
Poslanka ZL Violeta Tomič je danes predstavila prve predloge stranke za ureditev statusa konoplje v slovenski zakonodaji. Foto: Nebojsa Tejic

LJUBLJANA > Zavzemajo se za omogočanje gojenja industrijske konoplje v prehrambene namene, opomnili so tudi, da je trenutno napačno klasificirana kot prepovedana droga.

V ZL predlagajo, da ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravi spremembe pravilnika o pogojih za pridobitev dovoljenja za gojenje konoplje in maka, ki bodo omogočale gojitev konoplje tudi v prehrambne namene. Konoplja se sedaj po pravilniku lahko goji le za pridelavo semen, za pridobivanje olja, v kozmetične namene in za prehrano živali, pridelavo vlaken in industrijske namene, ne pa v prehrambene namene, za npr. čaje, pijače in pekovske izdelke.

Tomičeva je dejala, da gre za rastlino, ki je odporna na sušo in primerna za gojenje v vseh delih Slovenije. V gojenju industrijske konoplje v ZL prepoznavajo možnost za razvoj gospodarstva in odpiranje novih delavnih mest.

Industrijska konoplja je trenutno umeščena v prvo skupino prepovedanih drog. S tem je klasificirana kot rastlina, ki je zelo nevarna za zdravje ljudi. Pri ZL se zavzemajo, da vlada v uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog jasno določi, da industrijska konoplja ni prepovedana droga.

V ZL vladi predlagajo tudi, da na ravni EU sproži postopke za spremembo zakonodaje, ki bo omogočala pridobivanje subvencij tudi za gojenje konoplje z vsebnostjo THC do 0,9 odstotka. Sedanja dovoljena vsebnost THC v industrijski konoplji je 0,2 odstotka. Tomičeva je pojasnila, da so rastline z višjo vsebnostjo THC bolj odporne, učinki kajenja rastline z 0,9 odstotka THC pa se ne razlikujejo od kajenja placeba.

Ureditvi statusa industrijske konoplje sledita ureditev rabe konoplje v medicinske namene in ureditev področja rekreativne uporabe konoplje. Področje rabe konoplje v medicinske namene si v ZL po vzoru nekaterih drugih evropskih držav želijo urediti tako, da se bolniki ne bodo prisiljeni zatekati na črni trg. Tomičeva trenutno ureditev področja rekreativne uporabe konoplje prepoznava kot problematično, ker so uporabniki konoplje še vedno neupravičeno inkriminirani. Vse tri korake bodo v ZL v parlamentarni postopek vložili do poletja.

Na podobno temo so danes spregovorili tudi na novinarski konferenci SD. V stranki podpirajo legalizacijo konoplje in njeno razumno uporabo v zakonskem okviru.

Violeta Tomič je dejala, da s predlogom SD niso seznanjeni, so pa veseli, da je SD “na strani konoplje” in da jih bo stranka posledično podprla pri prizadevanjih za ureditev področja. Javne razprave so po njenih besedah ves čas v teku. V ZL se povezujejo z različnimi gibanji, ki se zavzemajo za ureditev področja.

STA


Najbolj brano