V UKC preiskujejo sum evtanazije neozdravljivo bolnega bolnika

Zdravniška zbornica Slovenije primer suma evtanazije spremlja in čaka na prve ugotovitve internega strokovnega nadzora v UKC Ljubljana, ki naj bi bile znane danes ali v četrtek, pravi predsednik zbornice Andrej Možina.

V ljubljanskem kliničnem centru preiskujejo sum evtanazije neozdravljivo bolnega nevrološkega bolnika, poročata današnja Delo in Dnevnik. Foto: STA
V ljubljanskem kliničnem centru preiskujejo sum evtanazije neozdravljivo bolnega nevrološkega bolnika, poročata današnja Delo in Dnevnik. Foto: STA

LJUBLJANA > Andrej Možina je dejal, da je domnevno vpleteni zdravnik zagotovo v stiski, ter dodal, da mu je zbornica ponudila pomoč.

Časnika Delo in Dnevnik sta danes poročala, da v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana preiskujejo sum evtanazije neozdravljivo bolnega nevrološkega bolnika. V bolnišnici so odredili interni strokovni nadzor, sum nezakonite pomoči pri smrti so prijavili policiji, zdravniku pa odredili začasni suspenz.

Možina je na novinarski konferenci v odzivu na dogajanje dejal, da gre za zelo občutljivo tematiko ter da je treba upoštevati, da gre za zelo zgodnjo fazo, saj nadzor še poteka. Pojasnil je, da ga je UKC Ljubljana v torek obvestil o sumu omenjenega dejanja, o uvedbi internega strokovnega nadzora ter o suspenzu zdravnika. Dodal je, da po njegovih informacijah pri bolniku niso opravili obdukcije.

Čakajo na poročilo nadzora v UKC

Možina je pojasnil, da na zbornici z omenjenim zdravnikom še niso govorili, so jih pa drugi zdravniki, ki so mu stopili v bran, obveščeni, v kakšni stiski je.

Povedal je, da z vidika kazenske zakonodaje evtanazija ni dovoljena in se uradno preganja v skladu s 116. členom kazenskega zakonika, ki govori o umoru, s tem, da se odvzame življenje iz nizkotnih nagibov. Pri tem je omenil tudi Hipokratovo prisego in misel, da zdravnik nikomur, niti na bolnikovo željo, ne sme predpisati smrtne droge ali zdravila ali ga z nasvetom napeljevati na takšno misel. Po njegovih besedah so pomembna tudi določila kodeksa medicinske deontologije, kjer zdravniki odklanjajo in obsojajo evtanazijo kot lažno obliko humanizma.

Zdravniška zbornica sedaj čaka na poročilo nadzora v UKC. Dogajanje spremlja tudi tožilec zbornice, ki lahko v primeru ugotovljenih nepravilnosti oziroma ob zadostnih dokazih vloži obtožnico proti zdravniku. Zbornica lahko poleg tega izvede strokovni nadzor na pobudo ministrstva za zdravje, UKC, na svojo pobudo ali pobudo katere druge ustanove, je pojasnil Možina.

Obstajajo tudi obratni primeri

Za uvedbo nadzora s strani zbornice mora biti dovolj jasnih dokazov, pravi predsednik zbornice in dodaja, da se v tem trenutku najbolj zanašajo na spremljanje primera s strani tožilca zbornice.

Eden od možnih ukrepov zoper zdravnika je tudi odvzem licence, a je o tem po besedah Možine še prezgodaj govoriti.

Povedal je tudi, da po svetu ter tudi v Sloveniji potekajo razprave o spremembah zakonodaje na tem področju. Po njegovem mnenju so pri nas razprave morda premalo intenzivne, še posebej v luči razvoja tehnološke medicine. Pri tem je dodal, da so razmere v slovenskih bolnišnicah izjemno dramatične, saj se zdravniki intenzivisti srečujejo z zelo velikimi etičnimi težavami.

Zbornica se sicer s sumom evtanazije še ni srečala, ima pa opravka z obratnimi primeri, ko svojci pravijo, da zdravniki predlogo mučijo umirajočega bolnika.

STA


Najbolj brano