V UKC Ljubljana so pretreseni

Tim zdravnikov in medicinskih sester na oddelku nevrološke klinike, kjer je delal zdravnik Ivan Radan, ki ga sumijo umora sedmih bolnikov, v skupni izjavi zagotavlja, da delajo dobro, poročanje medijev o slabih odnosih in neprimernem ravnanju z bolniki pa označuje za neresnično in zlonamerno, saj da prikazuje sliko v izkrivljeni podobi.

Zaposleni na oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno 
nevrološko terapijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) 
Ljubljana, kjer je bil Radan zaposlen, v skupni izjavi poudarjajo, da pri svojem delu dosledno sledijo največjim vrednotam, to je varovanje življenja in zdravja bolnikov. Foto: STA
Zaposleni na oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer je bil Radan zaposlen, v skupni izjavi poudarjajo, da pri svojem delu dosledno sledijo največjim vrednotam, to je varovanje življenja in zdravja bolnikov. Foto: STA

LJUBLJANA > Zaposleni na oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer je bil Radan zaposlen, v skupni izjavi poudarjajo, da pri svojem delu dosledno sledijo največjim vrednotam, to je varovanje življenja in zdravja bolnikov.

Milivojević: V primeru Radan gre za delovanje posameznika in ne celotnega tima

Vodja nevrološke intenzive Nataša Milivojević, ki je na današnji novinarski konferenci prebrala izjavo, je poudarila, da gre v primeru Radan za delovanje posameznika in ne celotnega tima. "Gre za delovanje človeka, ki je očitno svoja dejanja zelo dobro prikrival," je dejala in dodala, da so šele nekaj mesecev pred decembrskim dogodkom, s katerim je Radan opozoril na svoja dejanja, zaposleni na oddelku zaznali, da Radan manipulira in skuša povzročiti razdor na oddelku.

Tako se je Radan po njenih navedbah medicinskim sestram pritoževal čez zdravnike in zdravnikom čez sestre. A to so ugotovili šele sedaj, ko so se o Radanu na oddelku pogovarjali. Pisno se Radan ni pritoževal, je dejala.

Čutijo se soodgovorne

Na oddelku se po njenih besedah čutijo soodgovorne, da niso prepoznali, da se je to dogajalo. A ob tem je opozorila, da so zadeve veliko bolj kompleksne, kot se sedaj predstavljajo.

Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker je pretresen nad tem, da je človek, ki mu očitajo umor več bolnikov, nenadoma "postal žvižgač, njegove besede pa čisto zlato". S tem se je odzval na poročanje medijev o domnevnih dopisovanjih Radana z nekaterimi sodelavci, iz katerega naj bi izhajale nove nepravilnosti.

"Pričakoval bi, da so take trditve vseeno preverjene," je na današnji novinarski konferenci dejal Hojker in poročanje medijev označil za senzacionalistično. Ob tem je zagotovil, da ima UKC Ljubljana natančen sistem obravnavanja vseh odklonov. "Tudi anonimne prijave ne gredo v koš," zagotavlja.

V. d. generalnega direktorja bolnišnice Simon Vrhunec pa je znova poudaril, da obžalujejo "vse, kar se je v zvezi s tem primerom slabega zgodilo, za kar smo deloma odgovorni tudi mi". Ponovil je, da v UKC Ljubljana vsi delajo v korist bolnikov in kar delajo, delajo dobro.

Strokovni direktor nevrološke klinike David B. Vodušek je ob tem opozoril, da je v vsej Sloveniji le en oddelek za intenzivno nevrološko terapijo. Zaradi siceršnje kadrovske podhranjenosti, hudih delovnih obremenitvah, zaradi česar "dihajo na škrge", zdaj pa še dodatnih medijskih pritiskov, ki so prišli po primeru Radan, pa oddelku grozi, da bo prenehal funkcionirati.

"Mi bi radi delali normalno, ampak ob takih pritiskih ne bomo zmogli," je dodala v. d. vodje oddelka Janja Oblak Pretnar. Pojasnila je, da se, odkar je prevzela vodenje oddelka, trudijo, da izboljšali sistem in tudi, da bi bila boljša notranja komunikacija.

Milivojevićeva je opozorila, da nekateri na UKC Ljubljana Radanu še vedno verjamejo, mu zaupajo in se z njim vsakodnevno slišijo. Vodušek pa meni, da nekateri zaradi lastnih interesov mečejo slabo luč na ta oddelek.

Kos Grabnar: Medicinske sestre so tokrat "žrtve manipulativnega ravnanja posameznika"

Glavna sestra UKC Ljubljana Erna Kos Grabnar je ocenila, da so medicinske sestre tokrat "žrtve manipulativnega ravnanja posameznika". Poudarila je, da je vse zaposlene v zdravstveni negi v UKC Ljubljana primer Radan globoko pretresel, prizadel in je predmet pogovorov. Poudarila je, da ne bežijo pred odgovornostjo, in spomnila, da tudi zaposlene v zdravstveni negi veže kodeks etike, ki jim narekuje, da delajo v dobro bolnika.

Na novinarski konferenci so tudi zavrnili Radanove trditve o tem, da si medicinske sestre na oddelku ne upajo spregovoriti o nepravilnostih. Glavna sestra nevrološke klinike Helena Tušar je poudarila, da ima vsaka sestra možnost izraziti svoje mnenje in povedati, če kaj ni v redu.

Tudi ostale prisotne zdravstvene sestre in medicinski tehnik so potrdili, da razmere na oddelku niso takšne, kot naj bi jih opisoval Radan. "Včasih je kaotično, ampak da bi puščali ljudi, da bi umirali, pa ni res," je dejal tehnik.

Milivojevićeva je opozorila, da tudi izsledki nadzora, ki so ga opravili nad prvim Radanovim primerom, kažejo na to, da so sestre večkrat opozorile zdravnika na nenavadno visok odmerek kalija. Vendar pa je po njenih besedah kalij zdravilo, ki ga bolniki na nevrološki kliniki prejemajo vsak dan. Tako za medicinsko sestro po njenih besedah ni zmeraj na prvi pogled očitno, da nekaj poteka absolutno narobe.

Na vprašanje, ali bo vodstvo UKC in nevrološke klinike glede na opozorila v medijih sprožilo kakšne postopke, je Hojker dejal, da dokler ima pred sabo le namigovanja, ne misli reagirati. Vodušek pa je napovedal, da se bo s tem ukvarjal, ker želi, da bo jutri nevrološka klinika še boljša.

Primer Radan je sicer sprožil širšo kriminalistično preiskavo na nevrološki kliniki. Kriminalisti tako preverjajo tudi ravnanje odgovornih oseb. Vodušek je potrdil, da so ga kriminalisti v tem času večkrat obiskali, saj so zahtevali določeno dokumentacijo.

STA


Najbolj brano