V Trstu že Noč razprodaj, pri nas šele 13. julija

Danes se v Italiji začenjajo razprodaje. S tem italijanski trgovci za devet dni prehitevajo slovenske; pri nas se bodo uradne poletne posezonske razprodaje začele prihodnji ponedeljek, 13. julija.

Izložbena okna že pred uradnimi razprodajami s popusti 
vabijo kupce.   Foto: Katja Gleščič
Izložbena okna že pred uradnimi razprodajami s popusti vabijo kupce.  Foto: Katja Gleščič

TRST, KOPER > Tržaška občina trgovcem pomaga tako, da iz uradnega začetka razprodaj vsako leto naredi nakupovalno-družabni dogodek Noč razprodaj. Tako bo tudi danes zvečer; trgovine bodo odprte pozno v noč, na ulicah pa bo poskrbljeno za zabavo. Tržaški trgovci se nadejajo domačih, pa tudi slovenskih in hrvaških kupcev.

Devet dni italijanske prednosti pa, kot kaže, ne moti trgovcev na naši strani meje. Že bežen pogled na izložbe trgovin namreč kaže, da trgovci cene oblačil in obutve radi znižajo že pred uradnim začetkom razprodaj. “Znižanje do 50 odstotkov do 12. julija,” vabijo oglasi na izložbenih oknih. “Tako je, popuste imamo že zdaj, da privabimo več kupcev,” pravi prodajalka v eni od koprskih tekstilnih trgovin. A vsi trgovci le ne mislijo tako. “Pri nas imamo zdaj znižane samo posamezne modele čevljev, ki so ostali iz prejšnjih sezon. Čevljev in oblek iz letošnje sezone še ne želimo prodajati po znižanih cenah, ker je to prezgodaj. Če vse prodamo že v začetku julija, potem imamo avgusta že skoraj prazno trgovino in nimamo več česa prodajati. Sredi avgusta dobimo že prve zimske modele, po teh pa kupci sredi poletja še ne posegajo,” razmišlja prodajalka v eni od modnih trgovin.

Pravila Trgovinske zbornice Slovenije določajo, da se pri nas uradne poletne posezonske razprodaje začnejo drugi ponedeljek v juliju, na letošnjem koledarju to pomeni 13. julija. KG


Najbolj brano