V Tešu v četrtek ustavili obratovanje šestega bloka

V Termoelektrarni Šoštanj (Teš) so v četrtek zaradi težav s hlajenjem generatorja morali ustaviti obratovanje šestega bloka, ki so ga poskusno zagnali septembra. Direktor Teša Peter Dermol je za Radio Slovenija pojasnil, da je šesti blok še vedno v fazi preizkušanja, ko takšni občasni izpadi niso nič nenavadnega.

Gradbišče Teša 6 Foto: STA
Gradbišče Teša 6 Foto: STA

ŠOŠTANJ > Peter Dermol je dejal, da ne gre za prvi izpad bloka šest in verjetno tudi ne za zadnjega. Takšni izpadi so po njegovih besedah sedaj nekoliko pogostejši predvsem zardi faze izvajanja zagonskih preizkusov.

Pojasnil je, da je v četrtek prišlo do previsoke temperature vodika, ki skrbi za hlajenje generatorja, posledično pa do izpada bloka šest. Začeli so z zagonom bloka pet, ki danes že obratuje in bo v obratovanju tudi v prihodnjih dneh.

Na vprašanje, kdaj bodo blok šest spet zagnali, je Dermol odgovoril, da je bila zaustavitev bloka šest v vsakem primeru predvidena z današnjim dnem. Zaustavljen bo predvidoma do 8. novembra, nato pa bodo nadaljevali z vsemi preizkusi.

Z Elektra Slovenija so sporočili, da so morali zaradi težav Teša 6 na elektro-energetsko omrežje priključiti Termoelektrarno Brestanica. Ta je rezerva za nuklearko in praviloma deluje le v nujnih primerih za krajši čas, saj je cena tam proizvedene elektrike zelo visoka, je poročal Radio Slovenija.

STA


Najbolj brano