V Središče ob Dravi prispel nov vlak, tisoči beguncev še na poti

V Središče ob Dravi je nekaj po 19. uri pripeljal nov vlak z okoli 1500 begunci, iz namestitvenega centra v Šentilju pa so prebežniki popoldne prodrli prek ograj in se napotili v Avstrijo, kjer so jih sprejeli. Veliko beguncev je še vedno v centrih v Brežicah in Dobovi.

 Foto: Srdjan Živulović/Bobo
Foto: Srdjan Živulović/Bobo

> ŠENTILJ

V namestitveni center v Šentilju so zvečer z avtobusi začeli dovažati nove skupine tujcev. Trenutno jih je tam okoli 300, pričakujejo pa jih še več, zato prostovoljci hitijo s pospravljanjem in pripravljanjem postelj. Na Šentilj naj bi bila med drugim namenjena vlaka iz Brežic s skupaj okoli 1300 begunci. Nove prišleke bodo v namestitvenem centru popisali. Tu naj bi prenočili, saj jih avstrijske oblasti ponoči najverjetneje ne bodo več sprejemale, ampak bodo to predvidoma nadaljevale zjutraj. Okoli 2000 beguncev je popoldne prebilo ograjo in se napotilo proti mejnemu prehodu z Avstrijo, tako da je bilo v namestitvenem centru v Šentilju nekaj časa le peščica ljudi. Avstrijske oblasti so begunce, ki so prebili ograjo, spustile čez mejo in jih bodo po popisu preselili v nastanitvene centre po Avstriji.

> GORNJA RADGONA

V nastanitvenem centru Gornja Radgona je 400 beguncev, ki so jih tja popoldne pripeljali z Obrežja, številka pa naj bi se v prihodnjih urah še povečala.

> SREDIŠČE OB DRAVI

Na železniško postajo v Središču ob Dravi je nekaj po 19. uri pripeljal nov vlak z okoli 1500 migranti iz hrvaškega zbirnega centra v Tovarniku. Hrvaški varnostni organi so tokrat slovenske kolege obvestili o prihodu. Zbirni center v Središču ob Dravi je bil sicer danes prazen, potem ko so od tam v Šentilj prepeljali vse tujce, ki so tja prispeli v ponedeljek ponoči in nato večji del dneva v dežju preživeli čakajoč na vstop v Slovenijo.

> DOBOVA

Iz dobovskega začasnega zbirnega centra, kjer se je danes nabralo približno 2000 prebežnikov, te z avtobusi vozijo v nastanitvene begunske centre po državi. Zvečer so začeli z desetimi avtobusi, prevoze pa bodo nadaljevali tudi ponoči, saj bi rada policija nekdanje tovarniške prostore, v katerih so uredili začasni center, spraznila. Med čakanje in vstopanjem na avtobuse je prišlo do prerivanja med migranti. Nekaj je bilo poškodovanih, policija pa je poklicala reševalce.

> BREŽICE

V sprejemnem centru Brežice je bilo ob 19. uri še približno 2200 prebežnikov. Te sicer stalno odvažajo z avtobusi in njihov prevoz prilagajajo razpoložljivim zmogljivostim. Stanje nadzorujejo, o morebitnem prihodu novih migrantov pa niso bili obveščeni. Popoldne so iz sprejemnega centra Brežice v nastanitvena centra Šentilj in Gornja Radgona prepeljali približno 650 tujcev, so povedali na Policijski upravi Novo mesto.

> OBREŽJE

Na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje, od koder so danes z avtobusi odpeljali približno 450 migrantov, od zgodnjega popoldneva ni nobenega prebežnika več. Odpeljali so jih v begunske centre po državi, policija najav o prihodu novih prebežnikov ni dobila.

> JESENICE

Na Jesenicah je na železniški postaji obtičalo okoli 115 beguncev, ki so bili dopoldne nastanjeni na Vrhniki, a so se popoldne z vlakom iz Ljubljane odpravili proti Avstriji. Avstrijski varnostni organi so jim namreč zavrnili vstop v državo, ker so imeli zgolj dovoljenje za gibanje po Sloveniji.

> POSTOJNA

V Centru za tujce Postojna je nastanjenih 320 beguncev, od teh jih je nekaj tam od prej, nekaj pa jih je danes prišlo na novo.

STA


Najbolj brano