V Slovenijo prihaja prvi mož OECD Gurria

Na obisk v Slovenijo v ponedeljek prihaja generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria, ki se bo med drugim sestal s premierjem Mirom Cerarjem in finančnim ministrom Dušanom Mramorjem. Ob tem bo znana tudi najnovejša gospodarska napoved za Slovenijo. Pričakovati je, da jo bodo izboljšali.

Slovenski finančni minister Dušan Mramor Foto: STA
Slovenski finančni minister Dušan Mramor Foto: STA

LJUBLJANA > Gurria se bo dopoldne najprej na štiri oči sestal s predsednikom vlade, nato pa bodo sledili plenarni pogovori med delegacijo OECD in Slovenije, ki jo bo sestavljalo več ministrov. Gurrio bosta v nadaljevanju ločeno sprejela tudi predsednik DZ Milan Brglez in predsednik republike Borut Pahor, delovni obisk pa bo Mehičan sklenil s srečanjem z ministrom za finance Mramorjem in viceguvernerjem Banke Slovenije Janezom Fabjanom.

Gurria bo na novinarski konferenci s Cerarjem predstavil tudi Ekonomski pregled za Slovenijo 2015. Ta dokument vsebuje pregled ekonomskih politik in makroekonomskih gibanj v posamezni članici s priporočili za ukrepanje. Ekonomski pregledi za posamezne članice potekajo vsakih 12 do 18 mesecev, za Slovenijo pa so zadnjega objavili aprila 2013, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje in kabineta predsednika vlade.

Ob tem bo znana tudi najnovejša gospodarska napoved za Slovenijo. Novembra lani je OECD naši državi za letos napovedal 1,4-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa naj bi se pospešila na 2,2 odstotka.

Glede na to, da so se razmere v Sloveniji od takrat še izboljšale in da so napoved za Slovenijo izboljšale praktično vse institucije, tako domače kot tuje, je pričakovati, da bo OECD napoved še malenkost izboljšal.

Sredi aprila je napoved za Slovenijo denimo izboljšal tudi Mednarodni denarni sklad. Za letos nam napovedujejo 2,1-odstotno gospodarsko rast, za prihodnje leto pa 1,9-odstotno. Evropska komisija bo najnovejšo, spomladansko napoved za Slovenijo medtem objavila v torek.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj je v konec marca objavljeni spomladanski napovedi za letos napovedal 2,4-odstotno gospodarsko rast, za leto 2016 dvoodstotno in za leto 2017 2,1-odstotno, Banka Slovenije pa je aprila za letos napovedala 2,2-odstotno rast BDP, za prihodnje leto napovedujejo 1,8-odstotno rast, leta 2017 pa naj bi dosegla dva odstotka.

Priporočila OECD v Sloveniji sicer pogosto poskrbijo za nejevoljo sindikatov. V organizaciji so namreč že večkrat pozvali k omejitvi dviga minimalne plače, kar sindikate najbolj razburi, druga priporočila pa se denimo nanašajo na dodatno reformo pokojninskega sistema, pospešitev umika države iz gospodarstva, davčno reformo in prevetritev izobraževalnih politik.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je ob februarski objavi poročila Za gospodarsko rast 2015, v katerem je OECD Sloveniji znova svetoval omejitev dviga minimalne plače, denimo ocenil, da "so nekatera priporočila gospodov iz OECD, ki naj bi poznali razmere pri nas, resnično sporočila ljudi, ki živijo v nekem drugem svetu".

OECD združuje 34 gospodarsko najrazvitejših držav na svetu. Slovenija je polnopravna članica te organizacije s sedežem v Parizu postala julija 2010.

STA


Najbolj brano