V Sloveniji se skrivamo za papirji

Poslovno okolje v Sloveniji se ne razlikuje bistveno od poslovnega okolja v Veliki Britaniji ali drugih evropskih državah. Razlike je najti predvsem pri odločanju, ki v Sloveniji traja predolgo, menijo slovenski poslovneži.

Poslovno okolje v Sloveniji se ne razlikuje bistveno od poslovnega okolja v Veliki Britaniji ali drugih evropskih državah. Razlike je najti predvsem pri odločanju, ki v Sloveniji traja predolgo, menijo slovenski poslovneži. Foto: STA
Poslovno okolje v Sloveniji se ne razlikuje bistveno od poslovnega okolja v Veliki Britaniji ali drugih evropskih državah. Razlike je najti predvsem pri odločanju, ki v Sloveniji traja predolgo, menijo slovenski poslovneži. Foto: STA

LJUBLJANA > Za izboljšanje poslovnega okolja bo zato treba prerasti skrivanje za papirji in prevzeti odgovornost za odločitve.

O poslovnem okolju v Sloveniji in slovenskih izkušnjah v Veliki Britaniji teče beseda na dogodku Bizz Opps, ki v organizaciji Britansko-slovenske gospodarske zbornice danes in v sredo poteka v Ljubljani. V okviru dogodka, ki se ga poleg slovenskih poslovnežev udeležuje tudi približno 20 britanskih, potekajo različne predstavitve, srečanja in ogledi v okviru različnih sektorjev.

Koprivnikar: Potrebujemo konkretne rešitve

Slovenske in britanske poslovneže je danes nagovoril minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki poudarja, da je za izboljšanje poslovnega okolja nujno preiti s postopkov na konkretne rešitve. Minister pravi, da se v Sloveniji vse preveč skrivamo za papirji, premalo je osebne odgovornosti: “To logiko moramo prerasti. Prevzeti moramo odgovornost za svoje odločitve.”

Blagovna menjava med Slovenijo in Veliko Britanijo je po podatkih, objavljenih na spletni strani Izvozno okno, lani znašala 829,5 milijona evrov, leto prej pa 763,6 milijona evrov. Največji del je lani odpadel na slovenski izvoz, ki je znašal 441,2 milijona evrov. Med januarjem in julijem letos je blagovna menjava znašala 433,6 milijona evrov.

Poslovno okolje je moč izboljšati z učinkovito javno upravo, česar se po ministrovih besedah zaveda tudi vlada, ki že izvaja aktivnosti v tej smeri. Tako si vlada prizadeva za skrajšanje birokratskih postopkov in v zvezi s tem za spremembo nekaterih pravil, vzpostavila je različne portale za pomoč podjetjem, pripravlja pa tudi dokument z 250 ukrepi, s katerimi bodo odpravili administrativne ovire.

Slovenci trmasti in kritični

Slovenski poslovneži so si enotni, da je poslovno okolje v Sloveniji podobno britanskemu oziroma poslovnemu okolju v drugih evropskih državah, razlike je po njihovem mnenju najti bolj na individualni ravni. Britanskim poslovnežem so na srce položili, da smo Slovenci na splošno delovni, pošteni in zavzeti, polni idej, trmasti, pa tudi zelo kritični do sebe, poslovno okolje pa da je transparentno in korektno.

Splošni razpravi na dogodku Bizz Opps sledijo individualna srečanja slovenskih in britanskih poslovnežev, na katerih bodo skušali stkati nove poslovne vezi, ki bi lahko v nadaljevanju okrepile gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Veliko Britanijo.

STA


Najbolj brano