V Sloveniji letos rekorden pridelek češenj in marelic

Letošnje leto je bilo ugodno za češnje in marelice, pridelovalci v Sloveniji so tako pobrali rekordno količino omenjenega zgodnjega sadja. Intenzivni sadovnjaki so postregli s 1463 tonami češenj, kar je 49,3 odstotka več kot lani, in s 787 tonami marelic, kar je 173,4 odstotka več kot leto prej. Rekordna letina je posledica večjih površin in dobre letine.

Intenzivni sadovnjaki so postregli s 1463 tonami češenj, kar je 
49,3 odstotka več kot lani. Foto: Leo Caharija
Intenzivni sadovnjaki so postregli s 1463 tonami češenj, kar je 49,3 odstotka več kot lani. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Površina, zasajena s češnjami, se je v zadnjih desetih letih povečala za več kot polovico (za 57 odstotkov), površina z marelicami pa za več kot petino (22 odstotkov), kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

Povprečni pridelek češenj v intenzivnih sadovnjakih je bil 8,7 tone na hektar, kar je 40 odstotkov več od povprečnega hektarskega pridelka, doseženega v letu 2014, medtem ko je glede na povprečje zadnjih desetih let skoraj petino več.

Povprečni pridelek marelic pa je bil 12,9 tone na hektar, kar je skoraj še enkrat (za 86 odstotkov) več od povprečja zadnjih desetih let.

Letošnje leto je bilo ugodno tudi za pridelek jagod. Pridelek je bil količinsko za 30 odstotkov večji kot lani, kar je deloma posledica nekoliko boljše letine. Dobro so letos obrodile tudi ameriške borovnice in drugo jagodičje, so še ugotovili statistiki. STA


Najbolj brano