V Sloveniji junija najmanjša proizvodnja sira po letu 2000

Proizvodnja sira iz kravjega mleka v Sloveniji v zadnjih mesecih precej upada. Junija so ga mlekarne proizvedle 1096 ton, kar je 27,3 odstotka manj kot maja in 15,5 odstotka manj kot junija lani. Proizvodnja sira, ki ga Slovenci radi uživajo ob dobrem vinu, je junija tako padla na najnižjo raven po letu 2000.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Kumulativna proizvodnja sira je v prvi polovici leta dosegla 8082 ton, kar je 8,4 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju, je izračunal statistični urad.

Odkup kravjega mleka s kmetijskih gospodarstev je junija dosegel 47.728 ton, kar je 4,6 odstotka manj kot maja, glede na lanski junij pa 5,4 odstotka več. V prvi polovici leta je odkup mleka na letni ravni narasel za 2,8 odstotka na 278.872 ton.

Samo slovenske mlekarne so junija odkupile 28.723 ton kravjega mleka, kar je 5,3 odstotka manj kot maja, a 1,6 odstotka več kot junija lani. V prvih šestih mesecih so ga odkupile za 168.588 ton oz. 1,1 odstotka manj kot v enakem obdobju leto prej.

Odkup slovenskih mlekarn je tako junija kot tudi v polletju dosegel nekaj več kot 60 odstotkov. Preostali del gre v največji meri v izvoz.

Mlekarne so junija proizvedle 2742 ton fermentiranih mlečnih izdelkov, kar je 4,3 odstotka več kot maja, a 2,1 odstotka manj kot junija lani. V prvi polovici leta je proizvodnja dosegla 14.822 ton, kar je 6,9 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Proizvodnja mleka v prahu, ki se je omenjal kot eden od možnih produktov, ki bi ga lahko Slovenija prodajala na Kitajskem, je v prvi polovici leta upadla za 36,9 odstotka. Proizvedene količine statistiki še ne navajajo.

Mlekarstvo je ena od najpomembnejših kmetijskih panog v Sloveniji. Letos je mlečni sektor še posebej na preizkušnji, saj je EU aprila ukinila mlečne kvote. Slovenski proizvajalci tako iščejo nove trge, kmetijski minister Dejan Židan pa si veliko obeta tudi od Kitajske.

STA


Najbolj brano