V Sloveniji bodo že prihodnje leto nosečnice testirali na HIV

Že prihodnje leto bi v Sloveniji lahko zaživel program presejanja nosečnic na okužbo s hivom, je na današnji okrogli mizi STA povedala Janja Križman Miklavčič z ministrstva za zdravje. Testiranje bo potekalo skupaj z ostalimi testi, ki jih nosečnicam redno opravijo v prvem trimesečju nosečnosti. Sogovorniki so opozorili na pomen testiranja na hiv.

LJUBLJANA > Če bi zastali na področju preventive, bi število novih okužb naraščalo, zlasti med mladimi. V Sloveniji mladi prej začnejo s spolno aktivnostjo, se pa bolj odgovorno vedejo, čeprav pri nas nimamo spolne vzgoje, je na današnji okrogli mizi STA Kluba ocenila Evita Leskošek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "Ugotavljamo, da je našim mladim zvestoba v partnerstvu zelo pomembna. A problem je, da imajo pet partnerjev v enem letu. Zato potrebujemo pametno strategijo za nagovarjanje mladih," je dodala.

Infektolog Janez Tomažič z ljubljanske infekcijske klinike je v Sloveniji približno 600 oseb s hivom in aidsom. Trenutno spremljajo blizu 600 oseb s hivom in aidsom. Od leta 1985 so odkrili približno 800 ali več primerov okužbe. Letno na novo odkrijejo 30 do 40 oseb s hivom, več je moških. Odkrijejo jih v različnih fazah bolezni, a več kot 90 odstotkov, ko imajo imunski sistem že načet. Kot je dejal Tomažič, težje odkrijejo predvsem osebe, ki so se okužile s heteroseksualnimi odnosi, saj se te populacije ne zavedajo tveganja za okužbo v svojem obnašanju. Po Tomažičevih besedah je v Sloveniji verjetno še okoli 150 do 200 oseb s hivom, ki jih še niso odkrili in ti so "gonilna sila epidemije". To je populacija, ki jo tudi v tujini skušajo najti. Najbolj uspešni pri tem so Švicarji in Švedi, je dodal.

Slovenija je precej nestrpna tudi do hiv pozitivnih

Sogovorniki so opozorili na problem stigme, ki se drži hiva in tudi testiranja. Testiranje je namreč ključno za preventivo širjenja hiva. V Sloveniji se testira malo ljudi in s tem "zamujamo dragocen čas zgodnjega zdravljenja in ugodne prognoze poteka bolezni, pa tudi pri preventivi širjenja bolezni naprej", je opozorila Leskoškova.

V Sloveniji je sicer na voljo brezplačno anonimno testiranje na okužbo s hiv. Posameznik ima številne možnosti, kje se lahko testira, od osebnega zdravnika do testiranja v skupnosti ali na infekcijski kliniki. Ob tem je opozorila, da je Slovenija "precej nestrpna država do drugačnih, tudi do hiv pozitivnih. To zlasti velja za ruralna območja in ljudje tam ne želijo na testirna mesta". Prav zato je pomembno, da imam posameznik na voljo več različnih možnosti brezplačnega anonimnega testiranja.

K destigmatizaciji bi pripomogla uvedba spolne vzgoje v osnovnošolski kurikulum

Tudi širjenje testiranja za nosečnice je eden od načinov, ki bi lahko pripomogel k destigmatizaciji testiranja, je prepričana Križman Miklavčičeva. To testiranje je eden glavnih ukrepov, ki jih predvideva nova nacionalna strategija za obvladovanje hiva.

K destigmatizaciji bi gotovo pripomogla uvedba spolne vzgoje v osnovnošolski kurikulum, je še prepričana Križman Miklavčičeva. Leskoškova je k temu dodala tudi pomen izobraževanja zdravstvenih delavcev, saj tudi med manjšim deležem teh še vedno obstaja neznanje in predsodki do hiva. Opozorila pa je, da so bili doslej neuspešni v poskusih uvedbe spolne vzgoje v šolske kurikulume in ob tem izpostavila odgovornost ministrstva za izobraževanje, da pride do tega premika.

STA


Najbolj brano