V Sloveniji tveganja zaradi staranja prebivalstva

Slovenija se sooča z izjemno velikimi tveganji zaradi staranja prebivalstva, je danes v Bruslju opozoril finančni minister Dušan Mramor. Tako po porastu izdatkov, povezanih s staranjem, kot po deležu teh izdatkov v BDP je v vrhu v EU, kaže evropsko poročilo o staranju prebivalstva za leto 2015.

Dušan Mramor Foto: STA
Dušan Mramor Foto: STA

BRUSELJ > V primerjavi z drugimi državami v EU se sooča Slovenija na tem področju z izjemno velikimi tveganji, je poudaril Dušan Mramor.

Poročilo kaže, da se bo delež izdatkov, povezanih s staranjem, v bruto domačem proizvodu (BDP) povečal s 24,7 odstotka v letu 2013 na 31,5 odstotka v letu 2060.

Slovenija je tako po deležu izdatkov v BDP, povezanih s staranjem, kot po porastu teh izdatkov v vrhu EU, je povedal finančni minister.

To po Mramorjevih besedah pomeni, da je treba nujno izvesti vse tisto, kar je Slovenija zapisala v nacionalni reformni program, tako kar se tiče hitrega vstopa na trg dela oziroma skrajšanja let študija kot bistvenega podaljšanja delovne dobe prebivalstva.

“To sta ukrepa, ki sta popolnoma nujna ... da bi bili sposobni v prihodnje servisirati tako velike javne izdatke,” je opozoril Mramor.

Na začetku leta 2013 je bilo v Sloveniji od 100 delovno sposobnih prebivalcev odvisnih 27, starejših od 65 let, leta 2060 pa jih bo še enkrat toliko, 58 starejših od 65 let, je ponazoril minister.

Tudi delež prebivalstva nad 85 let se bo izjemno povečal s sedanjih dveh odstotkov na sedem odstotkov v letu 2060, je še izpostavil minister.

Na tej podlagi je Slovenija po Mramorjevih besedah dobila tudi zelo ostro priporočilo od Evropske centralne banke (ECB), da so potrebne nadaljnje reforme.

“Slovenijo prav posebej izpostavljajo, poleg nje pa še Malto, Luksemburg in Nemčijo,” je sklenil minister.

Slovenija je med desetimi državami članicami EU, v katerih se bodo izdatki zaradi staranja prebivalstva v obdobju med letoma 2013 do 2060 najbolj povečali, kaže evropsko poročilo o staranju prebivalstva za leto 2015. Povečanje izdatkov v BDP bo v teh državah po projekcijah v razponu od 2,5 do 6,8 odstotne točke.

Glede na projekcije se bodo omenjeni izdatki najbolj povečali v desetih državah, in sicer poleg Slovenije še na Finskem, v Avstriji, na Češkem, Nizozemskem, Slovaškem, v Nemčiji, Belgiji, Luksemburgu in na Malti.

Izdatki za pokojnine se bodo povečali v vseh omenjenih desetih državah, pri čemer bo povečanje večje od treh odstotnih točk poleg Slovenije še v Belgiji, Luksemburgu in na Malti.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je lani za pokojnine nakazal nekaj manj kot 4,3 milijarde evrov oz.iroma11,55 odstotka BDP, izhaja iz letnega poročila zavoda za lani.

Nakazani znesek je bil 34,2 milijona evrov višji kot leto prej, ko je znašal nekaj več kot 4,25 milijarde evrov oziroma 11,77 odstotka BDP.

STA


Najbolj brano