V Šempetru v rdečo, v Izoli pa v rumeno

Oba bodoča primorska urgentna centra dobivata končno podobo. Šempetrskega so odeli v rdečo, izolskega pa v rumeno barvo. Dela potekajo po načrtih, oba centra čaka tehnični pregled. Urgenci bi lahko “zaživeli” v začetku prihodnjega leta, vendar morajo marsikatero dilemo razjasniti na ministrstvu za zdravje.

Urgentni center v Šempetru, katerega fasada izstopa po živo 
rdeči barvi,  že opremljajo. Foto: Leo Caharija
Urgentni center v Šempetru, katerega fasada izstopa po živo rdeči barvi, že opremljajo. Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER PRI GORICI, IZOLA > Gradbinci so že ob začetku gradnje urgentnega centra ob šempetrski bolnišnici proti koncu lanskega decembra napovedali, da bodo pospešili delo, da bi ujeli roke. Kot je znano, se je gradnja zaradi številnih zapletov s financiranjem začela zelo pozno. Obljubo delavci držijo, saj, tudi zaradi zelo ugodnega vremena, vse teče po načrtih, večjih ovir ni.

“Gradbena dela so končana, zdaj potekajo še zaključna dela, notranjost se že opremlja, napeljave so montirane. Računamo, da bo do konca septembra opravljen tehnični pregled, zato bomo imeli še čas odpraviti morebitne pomanjkljivosti. Rok za dokončanje je namreč konec oktobra,” je direktorica šempetrske bolnišnice Nataša Fikfak zadovoljna, da vse poteka po načrtu. Nekaj nevšečnosti in stroškov za bolnišnico je sicer nastalo, ker je med novim urgentnim centrom in staro stavbo bolnišnice za približno pol etaže razlike, zato bodo objekta povezali s stopniščem in dvigalom.

Ker bo povezava med novim in starim delom bolnišnice po novem skozi urgentni center, so porušili star povezovalni hodnik, ki je bil prekrit s salonitkami. “Zdaj bo tam pločnik, zraven pa bomo uredili parkirišče. Prehod med starim in novim delom pa bomo odprli 1. septembra,” napoveduje Fikfakova.

Prav pomanjkanje parkirnih mest povzroča veliko nevšečnosti, saj urgentni center gradijo na mestu, kjer je bilo pred tem tamponsko parkirišče. Nekaj začasnih parkirišč so sicer zagotovili. “Septembra se bo pokazalo, kaj bo s parkiranjem. Nekaj mest se bo sprostilo, ne pričakujemo večjih zagat, kot so bile spomladi,” si obeta Fikfakova.

O novi urgenci je precej govora tudi med ljudmi. Vse seveda zanima, kako bo videti in kako bo deloval sistem urgentne službe po novem, tema pogovorov pa je tudi nova rdeča fasada, ki daleč naokrog bije v oči. Slišati je tudi pikre pripombe, da je urgenca podobna Mercatorjevemu centru, nekaterim pa je rdeča barva všeč.

Gradbena dela so praktično končana tudi v novi izolski urgenci, kjer so že podali vlogo za pridobitev uporabnega dovoljenja za objekt UC Izola. “Verjamemo, da bomo do konca avgusta pridobili uporabno dovoljenje. Moramo pa še poskrbeti za zunanjo ureditev,” pravi Jani Dernič iz izolske bolnišnice.

Nova izolska urgenca naj bi zaživela najkasneje do začetka prihodnjega leta, saj morajo v Izoli zagotoviti tudi notranjo opremo in ustrezen kader za načrtovano delo. Postopke za notranje opremljanje vodi ministrstvo za zdravje. Vrednost urgentnega centra Izola z načrtovano opremo je približno 5,2 milijona evrov. MM, TT


Najbolj brano