V Seawayu danes rubež

V podjetju Seaway Design je danes potekala dražba osnovnih sredstev podjetja, ki jo je za poplačilo dolga zahteval čistilni servis Burgar. To je bil še en v vrsti dogodkov, ki nakazujejo, da je nekdaj uspešna družba za razvoj in proizvodnjo plovil tik pred stečajem. Ta naj bi bil za Seaway Yachts verjetno oklican prihodnji teden.

 Foto: Nace Novak
Foto: Nace Novak

BEGUNJE NA GORENJSKEM > Rubež številnih predmetov v Seawayu, od pisarniške opreme do strojev, je za poplačilo približno polovice od 30.000 evrov terjatev zahteval čistilni servis Burgar. Kot je pojasnil zastopnik podjetja, si na ta način prizadevajo za povračilo vsaj dela terjatev, medtem ko bi bili v stečajnem postopku, ki preti tako Yachtsu kot Designu, verjetno deležni nižjega ali sploh nikakršnega poplačila.

Dražba je relativno dobro uspela, saj je izvršitelj Leon Markovčič na njej za kopico različnih predmetov iztržil približno 15.000 evrov. Na prvotnem seznamu je bilo 43 predmetov, vendar je nekatere stvari sodišče črtalo s seznama, na katerem so bile različne žage, viličarji in drugi stroji, pa tiskalniki, mize in stoli ter celo kalup za plovilo Shipman 59.

Tovrstni rubež predmetov je običajen postopek v podjetjih s hudimi finančnimi težavami. V Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam, v okviru katere deluje tudi Seawayev sindikat, so prepričani, da je omenjeni postopek indikator, da je za Seaway čim prej treba oklicati stečaj. Tako bi se zavarovalo tudi premoženje stečajnega dolžnika.

Oklic stečaja za Seaway Yachts, ki so ga delavci sodišču zaradi neizplačanih plač in prispevkov predlagali že konec januarja, v sindikatu pričakujejo prihodnji teden. Slabo pa kaže tudi podjetju Seaway Design, za katerega vodstvo z bankami še išče rešitve.

Velika večina zaposlenih je doma, na dopustu ali na bolniški, nekateri delavci pa dokončujejo eno izmed bark, na kateri imajo dela še za nekaj dni.

STA


Najbolj brano