V Savi želijo dokaze za Nybergove izjave

Save noben pristojni organ doslej ni opredelil kot subjekt, v katerem smrdi po korupciji v vsakem kotu, so sporočili iz družbe. Upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) so pozvali, naj se izreče o obtožbah razrešenega predsednika Larsa Nyberga in pristojnim organom ter Savi predloži dokaze, na katerih temeljijo te izjave.

Lars Nyberg Foto: STA
Lars Nyberg Foto: STA

LJUBLJANA > Lars Nyberg je v današnjem odprtem pismu premierju Miru Cerarju zapisal, da slovenski hotelirski in gostinski sektor “ni niti blizu” evropskim standardom, Sava Turizem, ki bi morala biti glavna zvezda Slovenije, pa zaostaja še bolj. Sprašuje se, kam je šel denar, saj se je lastnik Save Turizma, holding Sava, visoko zadolžil pri bankah, v hotele pa ni v zadostni meri investiral, zato ti niso konkurenčni.

Sava Turizem je po Nybergovem mnenju gotovo v javnem interesu, se je pa vprašal, zakaj je v klasifikaciji državnih naložb kot takšen naveden holding Sava.

Iz Save so v odzivu na Nybergove navedbe zapisali, da so že nekajkrat javno pojasnjevali pomen konsolidacije slovenskega turizma in njihove vloge v tem procesu. O tem se je v svojem poročilu pozitivno izrekla tudi ameriška svetovalna družba, ki je na zahtevo DUTB in drugih upnikov Save letos spomladi pripravila poglobljeno analizo, so zapisali.

“Sava verjetno zaradi te svoje vloge (predvsem pa zaradi kapitalskih naložb v Savi Turizmu, Istrabenzu oz. Istrabenz Turizmu in Hotelih Bernardin) sodi med tako imenovane pomembne naložbe v strategiji Republike Slovenije o upravljanju državnega premoženja,” so zapisali.

Nyberg je zapisal tudi, da vlada predlaga, naj se premoženje Save izvzame iz DUTB, sedanje vodstvo pa naj nadaljuje delo. “Je to res v interesu Slovenije - ali le v interesu vodstva Save?” je vprašal predsednika vlade. “V primeru Sava je, glede na to, kar sem videl in prebral, čutiti smrad po korupciji na vsakem koraku,” je zapisal Nyberg in Cerarja vprašal, ali je imel to v mislih, ko je v predvolilni kampanji govoril o boju proti korupciji.

V Savi so glede tega zapisali, da jih doslej noben pristojni organ, kot so Komisija za preprečevanje korupcije, računsko sodišče in Nacionalni preiskovalni urad, ni opredelil kot subjekt, v katerem smrdi po korupciji v vsakem kotu.

Glede na to, da je Nyberg do nedavnega opravljal funkcijo predsednika upravnega odbora DUTB, javno pozivajo upravni odbor, še posebej njegovega novega predsednika, naj se izreče o Nybergovih obtožbah oz. naj pristojnim organom in Savi oz. njenemu nadzornemu svetu predloži dokaze, na katerih temeljijo te izjave.

Nybergov naslednik na mestu predsednika upravnega odbora DUTB še ni znan. Na DUTB so potrdili, da bo danes zasedal upravni odbor, niso pa razkrili, kaj je na dnevnem redu. Iz pisma državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Metoda Dragonje, ki so ga danes objavili na spletni strani DUTB, je sicer razvidno, da bo upravni odbor DUTB predvidoma danes imenoval Nybergovega naslednika na mestu predsednika upravnega odbora.

STA


Najbolj brano