V SDS želijo pojasnila o aktivnostih na področju boja proti terorizmu

Poslanci SDS so na predsednici parlamentarnih odborov za pravosodje in za notranjo politiko naslovili predlog, da bi na skupni seji govorili o aktivnostih Slovenije na področju boja proti terorizmu po pojavu teroristične organizacije Islamska država.

Predsednik SDS Janez Janša Foto: STA
Predsednik SDS Janez Janša Foto: STA

LJUBLJANA > Poslanke in poslanci SDS opozarjajo, da se je varnostna situacija v svetu v zadnjem letu dni močno spremenila. Na območju Sirije in Iraka se je pojavila Islamska država, na območju katere je po poročanju obveščevalnih in varnostnih služb bori več kot 3000 Evropejcev. Mnogi od njih so se tudi že vrnili v Evropo, kar predstavlja izrazito tveganje na varnostnem področju, menijo v SDS.

Predlog novele kazenskega zakonika

Terorističnemu napadu na tednik Charlie Hebdo, za katerega je odgovornost prevzela Islamska država, so sledile številne aretacije po več državah EU. V nekaterih, na primer v Avstriji, Belgiji in Nemčiji, tudi pospešeno spreminjajo svojo zakonodajo na področju boja proti terorizmu, navajajo v poslanski skupini največje opozicijske stranke.

Menijo, da se slovenska vlada očitno ne zaveda spremenjene varnostne situacije, saj “do sedaj še nismo bili priča kakršnikoli pobudi za spremembo zakonodaje, ki bi se zgledovala po drugih evropskih državah, ki na tem področju ukrepajo”, so zapisali v predlogu za sklic skupne seje odborov.

Spomnili so na predlog novele kazenskega zakonika, ki so ga sami vložili v zakonodajni postopek in s katero bi lahko pristojni organi ustrezno ukrepali v različnih primerih, povezanih s terorističnim delovanjem posameznikov.

Skupna seja odborov

Skupno sejo odborov želijo tudi zato, da od pristojnih za sankcioniranje tovrstnih dejanj iz prve roke slišijo mnenje in argumente, ali ima Slovenija na področju boja proti terorizmu zadovoljivo zakonodajo glede trenutne razmere na področju varnosti ali pa mogoče obstajajo možnosti za njene popravke.

Odboru za pravosodje in odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo predlagajo, da po končani razpravi sprejmeta naslednje sklepa, s katerim bi odbora predlagala vladi, naj preuči zakonodaje, ki so jo v zadnjem letu dni sprejele države članice EU na področju boja proti terorizmu. Po proučitvi naj vlada v roku enega meseca poroča odboroma o ugotovitvah in morebitnih mogočih izboljšavah zakonodaje na področju boja proti terorizmu.

STA


Najbolj brano