V SDS zaradi Cimosa ne izključujejo interpelacije zoper Počivalška

Glede Cimosa se odpira ogromno vprašanj, vsekakor pa je zaradi spodletelega poskusa prodaje družbe nastala škoda, ki se ne meri le v denarju, je danes dejal poslanec SDS Andrej Šircelj. Dvomi, da Evropska komisija vladnega načrta B ne bo obravnavala kot državno pomoč. V SDS ob tem ne izključujejo interpelacije zoper ministra Zdravka Počivalška.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Slovenski državni holding (SDH) po Šircljevih ocenah v primeru Cimosa nista odigrala svoje vloge. Zaradi tega je nastala škoda, ki se ne meri le v denarju, temveč tudi v ugledu, je prepričan. "Če oziroma ko bo prišlo do še kakšnih prodaj Cimosa, bo ta ugled omajan," je dejal v današnji izjavi za medije.

Kot je poudaril, se je v prodajo Cimosa vmešala politika, čeprav sta DUTB in SDH samostojni in neodvisni instituciji. Vmešavanje politike ga čudi. V SDS so po Šircljevih besedah mnenja, da bi morali pristojni sprejeti odgovornost, da do prodaje Cimosa ni prišlo. Delovnih mest, ki so zaradi tega ogrožena, je po njegovih besedah namreč skupno več kot 5000.

Kot so danes poročale Finance, je zaradi dogodkov v zvezi s Cimosom avstrijska slaba banka Heta v torek že začela unovčevati menice, s katerimi ima Cimos zavarovane svoje posojilne pogodbe. Doslej je bilo unovčenih za nekaj manj kot dva milijona evrov menic, še enkrat toliko naj bi jih bilo na čakanju. Banke imajo namreč dva dni časa, da izplačajo upnika. Po navedbah Financ naj bi Heta zahtevala takojšnje izplačilo.

Kritičen je bil tudi do načrta B, ki ga je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek predstavil v torek. Prepričan je, da odpira ogromno vprašanj, pri čemer je med drugim izpostavil vprašanje, kako se bo do poteze opredelila Evropska komisija. Šircelj dvomi, da bo komisija menila, da ne gre za nedovoljeno državno pomoč, saj je DUTB državno podjetje v stoodstotni državni lasti.

Prepričan je, da gre pri načrtu B za "medijski ali PR-ovski manever" za preusmeritev pozornosti. Kot je poudaril, Cimos vsekakor potrebuje pomoč oziroma prestrukturiranje, pri čemer se je vprašal, v kolikšni meri so podjetje prestrukturirali doslej.

Spletni portal Siol.net pa je v torek navajal neuradne informacije, da naj bi se Cimos po načrtu B povezoval z Mariborsko livarno Maribor (MLM). To informacijo naj bi jim v zadnjih dneh potrdilo več virov. Predsednik uprave MLM Darko Gorjup je v torek povedal, da je o tem izvedel iz medijev, s strani DUTB in SDH ali nadzornega sveta pa tovrstnih namigov oziroma usmeritev do zdaj ni bilo.

Na vprašanje, ali v SDS razmišljajo o interpelaciji zoper Počivalška, je odgovoril, da so odprte vse možnosti. Dodal je, da se vprašanja, ki se pojavljajo, nanašajo tudi na preteklo poslovanje Cimosa, med drugim na odtekanje denarja iz družbe.

Šircelj je povedal tudi, da bo komisija DZ za nadzor javnih financ v petek nadaljevala s sejo, na kateri obravnava problematiko Cimosa. Kot je pojasnil, jo je v začetku februarja prekinila zaradi mnenja nekaterih poslancev, da gre zaradi še trajajočega prodajnega postopka za preveč občutljive informacije, zdaj pa je ta postopek končan.

Andrej Šircelj (SDS) je navedbe, da naj bi bil v času predsedovanja upravnemu odboru DUTB vpleten v sklepanje dragih fiktivnih svetovalnih pogodb tujim družbam, označil za absurdne. Ponovil je, da ni videl nobene od pogodb, podpisanih s strani izvršnega direktorja, o njegovi domnevni ovadbi s strani NPU pa ve le tisto, o čemer so poročali mediji. "Nikoli nisem videl nobene fiktivne pogodbe, nikoli se nisem o nobeni pogodbi pogovarjal, niti se nisem dogovarjal," je Šircelj dejal ob robu današnje izjave za medije v zvezi s Cimosom. Poudaril je, da ima glede svojega dela v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) "popolnoma čisto vest".

STA


Najbolj brano