V SDS vse več “tihih” kritik?

Širše vodstvo SDS je danes dopoldne začelo posvet, ki je namenjen razmisleku o prihodnosti stranke. Ali se ga udeležuje tudi predsednik SDS Janez Janša, za zdaj ostaja neznanka, saj nihče iz stranke ni ne potrdil ne zanikal njegove prisotnosti. Nasploh so bili člani vodstva SDS ob prihodu na posvet redkobesedni.

 Foto: Tamino Petelinšek
Foto: Tamino Petelinšek

LJUBLJANA > Da bi Janša, ki na Dobu prestaja zaporno kazen, prišel na posvet, ni bilo videti. Od predstavnikov SDS tudi ni bilo mogoče dobiti pojasnila, kako je z njegovo udeležbo. Tiskovni predstavnik stranke Matej Hlebš je dejal le, da si ne zna predstavljati posveta brez strankinega predsednika. Nekateri neuradni viri pa govorijo, da naj ne bi prišel na posvet.

Janša, ki se je po odločitvi ustavnega sodišča vsaj začasno vrnil v poslanske klopi, je ob prihodu na petkovo sejo DZ pojasnil, da bo današnji posvet SDS deloma potekal tudi s strokovnjaki. Kmalu bo minilo sto dni od nastopa mandata sedanje vlade, je spomnil in dodal, da bo 101. dan začel delovati strokovni svet SDS, ki bo sproti spremljal delo oz. po njegovih besedah nedelo vlade.

Pozno popoldne bosta zasedala tudi izvršilni odbor in svet SDS. Janša je v petek tudi napovedal, da bodo oblikovali program dela za prihodnje leto.

Na dnevnem redu posveta naj bi bilo tudi vprašanje, kako naj gre stranka naprej. Čeprav naj bi bilo v SDS vse več "tihih" kritik in opozoril k razmisleku, ali so vendarle potrebne spremembe - tako glede načina vodenja kot samega delovanja stranke -, pa naj na mizi ne bi bilo dileme glede položaja predsednika Janše. Še zlasti ne zdaj, ko je ustavno sodišče Janši vsaj začasno vrnilo poslanski mandat.

A kljub okoliščinam, ki se navezujejo na njegov zapor, neuradno nekateri v SDS pogrešajo resno analizo izida tako predčasnih parlamentarnih kot lokalnih volitev. Slednje po neuradnih trditvah nekaterih članov (še) ni bilo, čeprav naj bi jih vse bolj skrbela usoda stranke, saj da si ne morejo zatiskati oči pred upadanjem podpore javnosti in tako manjšim številom poslancev. Tako je pričakovati, da se bodo na današnjem posvetu dotaknili tudi tega vprašanja.

STA


Najbolj brano