V SDS Kolar Celarčevi očitajo odgovornost za slabo finančno stanje v zdravstvu

Poslanci SDS v interpelaciji, ki so jo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc vložili v petek, tej očitajo odgovornost za slabo finančno stanje v zdravstvu in neukrepanje na področju podaljševanja čakalnih dob. Očitajo ji tudi odgovornost zaradi nepriprave celostne reforme zdravstva.

 Poslanka SDS Jelka Godec je poudarila, da v slovenskem 
zdravstvenem prostoru zadnje mesece vre, sokrivdo za to pa 
bi morala prevzeti ministrica Milojka Kolar Celarc.  Foto: STA
Poslanka SDS Jelka Godec je poudarila, da v slovenskem zdravstvenem prostoru zadnje mesece vre, sokrivdo za to pa bi morala prevzeti ministrica Milojka Kolar Celarc.  Foto: STA

LJUBLJANA > Med očitki v interpelaciji zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc so v SDS navedli odgovornost ministrice zaradi nepriprave ključne zakonodaje na področju zdravstva, ki bi omogočila celostno reformo zdravstva v Sloveniji.

Na današnji novinarski konferenci je poslanka SDS Jelka Godec poudarila, da v slovenskem zdravstvenem prostoru zadnje mesece vre, sokrivdo za to pa bi morala prevzeti ministrica.

Obljubljenih zakonov ni

“Prioriteta, ki jo je vlada postavila na začetku mandata, je bila, da bodo z ministrstvom za zdravje takoj pripravili celovito reformo zdravstvenega sistema, nove predloge zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju ter zakona o zdravstveni dejavnosti. Do danes teh zakonov še ni v DZ in jih tudi ministrstvo odlaša že od 2015. Zdaj so ti ključni datumi zamaknjeni že v 2017,” je izpostavila.

Težave pri delovanju urgentnih centrov

V SDS ministrici v interpelaciji očitajo tudi odgovornost pri vzpostavitvi in delovanju mreže urgentnih centrov v Sloveniji ter odgovornost za slabo finančno stanje v slovenskem zdravstvu.

Glede urgentnih centrov so v SDS opozorili, da so bili uvedeni, ne da bi bila prej pripravljena mreža izvajalcev na sekundarni ravni. Zato pa po besedah Godčeve tudi prihaja do velikih težav pri delovanju urgentnih centrov. Izpostavila je še, da je ministrstvo v pravilniku o nujni medicinski pomoči pozabilo na pediatrične urgentne centre. Naštela je težave, s katerimi se v praksi srečujejo v urgentnih centrih, od tistih z informacijskim sistemom do prevelikega navala bolnikov.

13 bolnišnic pridelalo 136 milijonov evrov primanjkljaja

Tudi slabo finančno stanje v slovenskem zdravstvu je posledica nesprejetja zakonodaje, je opozorila Godčeva in ob tem spomnila, da je 13 bolnišnic pridelalo primanjkljaj v višini 136 milijonov evrov.

Ob tem je izpostavila Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, ki je v prvem polletju letos zabeležil kar 12,3 milijona evrov izgube, kar je več kot v celotnem lanskem letu. V SDS so opozorili, da je bila največja slovenska bolnišnica dolgo brez direktorja s polnim mandatom. Godčeva je spomnila tudi na zgodbo z Andrejem Baričičem ter na očitke, da sedanji generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač ne izpolnjuje pogojev za zasedbo tega delovnega mesta.

Podaljševanje čakalnih dob

Ministrici v SDS pripisujejo odgovornost tudi zaradi neukrepanja na področju podaljševanja čakalnih dob v slovenskem zdravstvu ter soodgovornost za slabo poslovanje javnih zdravstvenih zavodov in vlogo pri političnem kadrovanju v javne zdravstvene zavode.

Tudi podaljševanje čakalnih dob je po besedah Godčeve posledica nesprejetja zdravstvene reforme. Izpostavila je povečevanje čakalnih dob ter števila tistih, ki čakajo nedopustno dolgo, v zadnjem letu. “Ministrica na tem področju izvaja populistični projekt skrajševanja čakalnih dob, ne vseh, ampak samo tistih, ki so jih izbrali sami. S tem diskriminatorno deluje do drugih bolnikov. S tem ne bodo skrajšali čakalnih dob, potrebna je celovita zdravstvena reforma,” je dejala Godčeva.

Izgubljeno zaupanje v zdravstvene institucije države

Kot je razvidno iz vsebine interpelacije, ministrica po mnenju SDS nosi tudi odgovornost pri pripravi zakonodaje na podlagi političnih prioritet, ki so v škodo bolnikov ter zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih. Očitajo ji dejanja in stališča, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v zdravstvene institucije države.

Kot so zapisali v interpelaciji, javnost od ministrice pričakuje, da bo v okviru svojih pooblastil učinkovito in proaktivno omogočala izboljšanje zdravstvene oskrbe in zagotovila izvrševanje ustavno zagotovljene pravice do zdravstvenega varstva. Njena ravnanja pa pomenijo, da ni primerna za vodenje zdravstvenega resorja, in to ravno v času, ko bi slovensko zdravstvo potrebovalo temeljito in učinkovito reformo.

Prav tako je po prepričanju SDS Kolar Celarčeva soodgovorna za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu. Ministrica po besedah Godčeve na tem področju ni storila nič.

NSi morda s svojo interpelacijo

Poslanska skupina SDS je interpelacijo vložila v petek, njena vsebino pa je objavila danes. Interpelacijo zoper ministrico za zdravje so sicer pripravili tudi v NSi, a je še niso uspeli vložiti v postopek. V NSi so se na napoved interpelacije odzvali z besedami, da SDS očitno primanjkuje idej in jim gre le za prestiž. Interpelacijo bodo prebrali in če ni utemeljena na način, kot mislijo, da mora biti, je ne bodo podprli, ampak bodo vložili svojo.

Godčeva je danes glede NSi dejala, da ne vidi težav pri sodelovanju z njimi, glede možnosti, da bi NSi vseeno vložila lastno interpelacijo, pa je dejala, da “je čisto njihova odločitev”. Če bi NSi vztrajala pri vložitvi svoje interpelacije, pa je Godčeva spomnila, da mora biti po proceduri najprej obravnavana tista, ki je prva vložena.

Predsednik DZ Milan Brglez interpelacijo po vložitvi pošlje ministru, ta pa ima najmanj 15 in največ 30 dni, da nanjo odgovori.

To je peta vložena interpelacije v mandatu vlade Mira Cerarja. Sredi septembra se bo na interpelaciji zagovarjal tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

STA


Najbolj brano