V Središču ob Dravi pričakujejo nov vlak s 1200 prebežniki

Na mejnem prehodu Središče ob Dravi v naslednjih minutah pričakujejo nov vlak s 1200 prebežniki, ki so jih Hrvati pripeljali iz Tovarnika, je potrdil tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Bojan Kitel. Tako kot v soboto, se je tudi ta ustavil v Čakovcu, od koder so 600 beguncev z avtobusi že napotili v Gruškovje in Petišovce.

Potem ko je na mednarodni mejni prehod Obrežje v soboto 
zvečer prispelo skupaj skoraj 650 tujcev, so vse po popisu 
prepeljali v namestitveni center v Šentilj.  Foto: STA
Potem ko je na mednarodni mejni prehod Obrežje v soboto zvečer prispelo skupaj skoraj 650 tujcev, so vse po popisu prepeljali v namestitveni center v Šentilj.  Foto: STA

NOVO MESTO, MURSKA SOBOTA, ORMOŽ >Bojan Kitel je povedal, da bo postopek povsem enak sobotnemu, vlak pa po njegovih zagotovilih prihaja v dogovoru s hrvaško stranjo.

Vodja ptujske izpostave uprave za zaščito in reševanje Dragomir Murko je prav tako potrdil informacije o novem vlaku in dodal, da so prvi avtobus z novimi migranti s tega vlaka, ki so jih prepeljali iz Čakovca, že sprejeli, ostale pravkar sprejemajo. S tem bodo pri njih sprejeli novih šest avtobusov oziroma 300 migrantov.

Po njegovih informacija naj bi popoldne pričakovali še en vlak, sicer pa je bil zbirni center v Gruškovju zjutraj prazen. Zadnji migrante so od njih v Šentilj prepeljali okoli pol četrte ure zjutraj, zato so komaj uspeli pripraviti prostore za nove prihajajoče. Zato ga nekoliko skrbi, kako bo v naslednjih dneh, ko morda ne bo na razpolago toliko prostovoljcev.

Prvi vlak iz Tovarnika je v Čakovec prispel v soboto pozno popoldne. Od tam so po 300 ljudi z avtobusi prepeljali v Petišovce in Gruškovje, ostale pa z vlakom okoli 20. ure do Središča ob Dravi. Od tam so jih slovenski avtobusi prepeljali v zbirne centre po državi.

Potem ko je na mednarodni mejni prehod Obrežje v soboto zvečer prispelo skupaj skoraj 650 tujcev, so vse po popisu prepeljali v namestitveni center v Šentilj. Na območju Policijske uprave Murska Sobota bodo po popisu nekaj manj kot 700 prebežnikov prepeljali v nastavitvena centra v Šentilj in Gornjo Radgono, so davi sporočili s PU Murska Sobota.

Po podatkih PU Maribor so davi ob približno 5. uri približno 1200 prebežnikov, ki so v soboto z vlakom prispeli v Središče ob Dravi, prepeljali v nastanitveni center v Šentilj. Tam jih je bilo davi še približno 450, 440 pa jih je center že zapustilo in so odšli v Avstrijo.

Poleg tega so z mejnega prehoda Središče ob Dravi ponoči v sprejemni center v Dolgo vas pripeljali 356 tujcev, za katere so izvedli postopek evidentiranja. Po končanem postopku jih bodo prepeljali v nastanitveni center v Šentilj.

V Prekmurju ponoči približno 700 migrantov prepeljali v centre

Nekaj manj kot 330 tujcev pa so z omenjenega mejnega prehoda prepeljali v sprejemni center v Gornjo Radgono. Tam so jih popisali in nastanili.

Ponoči v Središču ob Dravi ni bilo novih migrantov.

Po podatkih Policijske uprave Novo mesto je na mejni prehod Obrežje v soboto zvečer z enajstimi avtobusi prispelo 642 tujcev, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v državo. Po končanih postopkih evidentiranja, zdravstveni in humanitarni oskrbi so jih z dvanajstimi avtobusi v spremstvu policistov odpeljali v namestitveni center v Šentilj.

Nihče ni zaprosil za azil v Sloveniji

Med njimi je bilo največ domnevnih državljanov Sirije, Iraka in Afganistana. Več kot polovica je bila moških, nekaj manj kot 200 mladoletnikov oziroma otrok in 81 žensk. Nihče od tujcev ni zaprosil za mednarodno zaščito oziroma azil v Sloveniji.

Na Obrežju danes zjutraj še niso dobili novih napovedi hrvaških varnostnih organov o tem, kdaj bodo tja vnovič prispeli prebežniki, so še sporočili s PU Novo mesto.

Tudi danes pa gre pričakovati prihode večjih skupin beguncev v Slovenijo. Hrvaški mediji za zdaj ne poročajo, kje je drugi vlak s prebežniki, za katerega so Hrvati napovedali, da bo v kratkem krenil proti Sloveniji.

STA


Najbolj brano