V Panamskih dokumentih tudi Šrotovi poslovni partnerji

Med podjetji iz davčnih oaz, ki so v lasti slovenskih državljanov in jih razkrivajo podatki panamske družbe Mossack Fonseca, je tudi Ulster Associates v lasti Janeza Andreja Koruna. Ta je bil poslovni partner Pivovarne Laško v času, ko jo je vodil Boško Šrot.

V Panamskih dokumentih so tudi  poslovni partnerji Boška 
Šrota. Foto: STA
V Panamskih dokumentih so tudi poslovni partnerji Boška Šrota. Foto: STA

LJUBLJANA > Pred JanezomAndrejem Korunom sta bila lastnika Ulsterja Borivoj Lalović, ki je Bošku Šrotu in nekdanjemu prvemu možu borznoposredniške hiše Bogdanu Pušniku pomagal pri preprodaji delnic Premogovnika Velenje, ter častni konzul Slovenije v Luksemburgu Franc Dreu, poroča današnje Delo.

Do teh podatkov so se po poročanju Dnevnika dokopali tudi preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ko so preiskovali Šrotove in Pušnikove preprodaje delnic Letrike, takrat Iskre Avtoelektrike, in nakupu delnic Premogovnika Velenje.

Prvi lastnik in pooblaščenec družbe Ulster Associates z Britanskih deviških otokov je marca 2006 postal Franc Dreu. Na podlagi panamskih dokumentov je Delo razkrilo, da je Dreu dobil pooblastila za upravljanje več podjetij v davčnih oazah.

Za njim je lastništvo družbe 5. decembra 2006 prevzela družba Ponteverda s Sejšelov, ki je svoj delež še istega dne prenesla na Borivoja Lalovića, ki je bil lastnik Ulsterja tudi v času preprodaj delnic Premogovnika Velenje.

Kot imetnik delnic je bil Lalović v register družbenikov vpisan do 18. oktobra 2010, ko je lastnik postal Korun. Ta je torej bil, kot poroča Delo, lastnik Ulsterja, ko je bilo na to podjetje domnevno preneseno Šrotovo premoženje. Dreu, Lalović in Korun so v istem obdobju kot Ulster obvladovali tudi družbo Ponteverda, piše časnik.

Na vprašanje časnika glede lastništva družbe na Deviških otokih je Dreu dejal, da ni bil nikoli lastnik Ulsterja, marca 2006 pa je Lalović, ko je podjetje ustanovil, namesto svojega imena vpisal Dreuovo - “mogoče po pomoti, ne vem, zakaj”. Naknadno so ugotovili napako in popravili ime lastnika.

A Dreu naj bi bil po pisanju časnika pooblaščen za upravljanje Ulsterja do začetka leta 2007, ko je pooblastilo prejel Guy Lanners iz luksemburške družbe Europe Fiduciaire, ki je tudi zastopnik luksemburške Towre, domnevno povezane z Bogdanom Pušnikom.

Lalović je medtem dejal, da je omenjeno podjetje kupil in “prodal naprej brez tečajne razlike, ker sem se odselil iz Luksemburga”. Prav tako naj ne bi poznal Koruna, ki je za njim prevzel Ulster. Slednji po predstavitvi podatkov v Panamskih dokumentih časniku ni želel več odgovarjati.

STA


Najbolj brano