V PEN-u zaskrbljeni zaradi “medijskega linča” Flisarja

Upravni odbor slovenskega PEN je glede afere, ki je izbruhnila po objavi elektronske pošte med kritičarko Anjo Radaljac in predsednikom slovenskega PEN Evaldom Flisarjem, v zvezi z “orkestriranim in očitno ciljno usmerjenim medijskim linčem” Flisarja izrazil skrb, da cilj afere ni usmerjen k izboljšanju položaja žensk na slovenskem literarnem prizorišču.

Evald Flisar Foto: STA
Evald Flisar Foto: STA

LJUBLJANA > “Senzacionalistično izpostavljanje primera seksizma v osebni korespondenci ne vodi dlje kot do prvega vogala, razglašanje načela 'ničelne tolerance' pa je golo sprenevedanje,” so zapisali v izjavi, ki so jo sprejeli na torkovi seji.

Člani upravnega odbora slovenskega PEN menijo, da to, da je ravno Evald Flisar postal “reklamni pano” seksističnega in mačističnega govora in da je edini cilj afere njegov odstop, ne more prinesti trajnejših rešitev za ustvarjalke. Kot so zapisali, je treba obsoditi medijsko nasilje nad enim samim človekom in se zavzeti za pogoje delovanja izven ustvarjanja škandalov zaradi seksizma, kar je samo po sebi žaljivo za vse vpletene strani in ne vsebuje mnogo intelektualne vsebine.

Slovenski PEN se upira takšni politiki groženj, prividni mobilizaciji javnega gneva in strahu in pomanjkanju zrelega in uravnovešenega odnosa do enakopravnosti moških in žensk, ki vedno potrebuje določeno mero strpnosti, dogovarjanja in diplomatskega popuščanja. Kot so zapisali, lahko samo to pripelje do sožitja razlik.

Beletrina in PEN

Po formalni plati se po njihovem prepričanju postavlja tudi vprašanje, na kakšni podlagi lahko Beletrina zahteva odstop predsednika slovenskega PEN. “Ali lahko, denimo, nasprotno, tudi PEN zahteva odstop direktorja Beletrine,” se sprašujejo. Ultimat, ki ga je Beletrina postavila slovenskemu PEN, je po njihovem prepričanju nesprejemljiv in hkrati žaljiv do vseh članov, saj jim na ta način odreka pravico do lastne presoje v širšem in demokratičnem dialogu.

Spletni portal Airbeletrina se je na izjavo UO slovenskega PEN odzval z besedami, da se je le-ta z njo odločil, da se bodo postavil na stran storilca in ne žrtve.

Pri Airbeletrini se sprašujejo, ali UO slovenskega PEN ne razume, da do obravnave Flisarja sploh ne bi prišlo, če ta “v službeni korespondenci ne bi pisal o svoji erekciji”, ali pa se mu zdi ta način komunikacije normalen.

Opozarjajo tudi, da je peticijo pripravila Airbeletrina, samostojni medij z avtonomnim uredništvom in lastno uredniško politiko, ter da povezovanje peticije z Beletrino priča o tem, da PEN ne razume in ne spoštuje uredniške avtonomije ter misli, da lastniki medijev lahko določajo njihovo vsebino.

Za peticijo so se odločili soglasno

Poleg tega ima do peticije v demokratični družbi pravico sleherni posameznik, ki ima občutek, da je prišlo do sistemske napake ali krivice. Uredništvo Airbeletrine - Manca G. Renko, Aljoša Harlamov, Katja Perat in Matjaž Juren Zaza - se je za peticijo odločilo soglasno, saj je v primeru seksizma Flisarja prepoznalo simptom dogajanja na kulturniškem, pa tudi širšem družbenem področju, in je na to želelo opozoriti večji del javnosti.

UO slovenskega PEN po njihovem prepričanju v svoji izjavi pokaže, da sploh ne razume družbene stvarnosti in da ne razume niti lastne vloge, ki naj bi jo imel v družbi. “Ali res ne razumejo, da je bistvo demokratične družbe aktivna vloga civilne družbe, ta pa, tudi s peticijami, opozarja na nepravilnosti in krivice,” so zapisali in dodali, da naj bi imel slovenski center PEN izključno moralno vlogo, zato civilna družba nima le pravice, ampak celo dolžnost opozoriti, da tovrstni organizaciji ne more in ne sme predsedovati seksist. V svojem odzivu se na Airbeletrini tudi sprašujejo, ali je takšna organizacija sploh še potrebna.

Upravni odbor slovenskega centra PEN sestavljajo predsednik Evald Flisar, podpredsednik Marjan Strojan, Edvard Kovač, Bogomila Kravos, Lenart Škof, Igor Škamperle, Tanja Tuma, Jani Virk in Peter Vodopivec.

Strojan: V torek je bilo navzočih pet odbornikov od osmih

Strojan je pojasnil, da je bilo v torek navzočih pet odbornikov od osmih, torej večina, nekateri so sporočili, da so na dopustu, a so svojo podporo poslali pisno.

Seje se je udeležil tudi Flisar, od katerega so prisotni zahtevali pojasnila in dokaze v zvezi z njegovo vpletenostjo v afero. Izjava je bila po Strojanovih besedah sprejeta šele, ko je bilo po predložitvi vseh dokazov - med drugim celotne korespondence z dopisovalko in s strani urednic podpisano izjavo o Flisarjevi nevpletenosti v odločanje o statusu dopisovalke na reviji Sodobnost - nedvomno ugotovljeno, da gre za verbalni zdrs predsednika, ki ne slovenskemu PEN ne njemu osebno ni v čast, a ga je predsednik obžaloval in se zanj javno opravičil v Delu.

Kot je še povedal Strojan, si je kot predsedujoči seji pridržal pravico, da o Flisarjevem zasebnem vedenju ponovno razpravljajo in sprejmejo ustrezne ukrepe, če bi se pojavila nova dejstva v zvezi z afero.

Peticijo s pozivom k odstopu Flisarja, objavljeno v petek na portalu Airbeletrina, je sprožila objava elektronske poslovne pošte med Anjo Radaljac in Flisarjem v zapisu na spletni strani Radia Študent. Podpisniki peticije Flisarju očitajo nedopustno, seksistično vedenje.

STA


Najbolj brano