V NSi ne kaže na zamenjavo vodstva

Glede na javne nastope in vzdušje med članstvom Nove Slovenije - krščanski demokrati pred današnjim kongresom skoraj ni več vprašanje, kdo bo predsednik, temveč se vse skupaj bolj vrti okrog tega, kdo in kakšna bo nova stranka na desni sredini. Ljudmili Novak izražajo podporo vsi pomembnejši akterji NSi.

Naveza Ljudmila Novak-Matej Tonin bo po napovedih še naprej obvladovala NSi.
Naveza Ljudmila Novak-Matej Tonin bo po napovedih še naprej obvladovala NSi. 

LJUBLJANA > Nova Slovenija je prva od političnih strank, ki se je po supervolilnem letu podala na kongres. Osmi kongres, ki bo tudi volilni, bo izpeljala danes na Vrhniki. Vode je pred tednom dni nekoliko razburkal dosedanji podpredsednik Aleš Hojs, ki je vložil kandidaturo za predsednika in s tem izzval predsednico Ljudmilo Novak. Toda preverjanje med članstvom NSi je pokazalo, da velika večina trdno stoji za Novakovo. O tem lahko sklepamo tudi ob podatku, da so Hojsovo kandidaturo ob Mojci Kucler Dolinar javno podprli le štirje manjši krajevni odbori: Zreče, Dobrova, Vodice in Horjul.

“Podpiram kandidaturo Novakove za predsednico stranke. Prvi razlog je ta, da je prav ona najbolj zaslužna, da se je NSi vrnila v parlament, drugi ta, da je ponudila priložnost mladim, da v politiki pokažemo svoje sposobnosti, tretji pa, da ima vizijo, kako iz NSi narediti stranko, ki bo venomer imela pozitiven odnos do gospodarstva,” je pred kongresom izjavil najbolj vidni primorski član NSi Jernej Vrtovec, ki je bil v državni zbor izvoljen v ajdovskem volilnem okraju.

Za presenečenje so poskrbeli člani Državljanske liste, ki so se v četrtek zbrali na kongresu v Dolenji vasi pri Cerknici. Od skoraj 800 članov se je kongresa udeležila dvajseterica. Glasovalo jih je 18, večina pa je zavrnila predlog vodstva o razpustitvi stranke in se odločila za vztrajanje na politični poti. Bojan Starman, ki ga na kongres ni bilo, ostaja predsednik DL. Prvi predsednik DL Gregor Virant je glasoval za ukinitev, a je članstvo ubralo drugačno pot. Vajeti stranke bo najbrž prevzel dosedanji podpredsednik in nekdanji poslanec Rihard Braniselj. DES

Podporo Novakovi so že izrazili vsi poslanci te stranke in še nekateri vidni člani. Med njimi tudi Matej Tonin, ki je predviden za naslednika Novakove v naslednjem obdobju. Glavni očitek “izzivalcu” Hojsu je, da so njegova stališča preblizu stališčem SDS in bi vodila v podrejanje stranke Janezu Janši, kar se je dogajalo v obdobju od leta 2004 do 2010. Hkrati s spoznanjem, da ima linija Novak-Tonin trdno oporo v članstvu, pa se stopnjujejo medijski zapisi o novi stranki na desni sredini. Ta naj bi nastala iz nekaterih odrinjenih članov SDS, podpornikov Hojsa in intelektualcev desnega političnega nazora, ki v zadnjem obdobju niso bili strankarsko aktivni. Aleš Hojs, ki je še aktualen podpredsednik NSi, je zanikal namigovanja, da naj bi v primeru poraza prestopil v kakšno drugo stranko ali pa ustanovil novo: “Gre za diskreditacijo moje kandidature. Tak kandidat postane nekredibilen in nepošten do tistih, ki jih nagovarja. V veliko bolj kritičnih trenutkih, kot bi bil poraz v bitki za njenega predsednika, nisem izstopil.”

NSi, ki ima pet poslancev, je v tokratnem sklicu državnega zbora v opoziciji, čeprav se je ob sestavljanju vlade kar nekaj časa pogajala s Cerarjevo SMC. Njena ambicija je postati mo-čna krščanskodemokratska stranka, zaradi česar je pred volitvami tudi posodobila gospodarski program.

Od Primorcev se za izvršni odbor NSi med 23 kandidati potegujejo Jernej Vrtovec, Nadja Ušaj Pregeljc (Vipava, Ajdovščina) in Marko Valentinčič (Nova Gorica), Aleš Hojs pa ni oddal kandidature za izvršni odbor.DENIS SABADIN


Najbolj brano