V NLB in NKBM božičnic ne bo

Ob koncu leta bodo nekatera podjetja zaposlenim izplačala božičnice ali nagrade. Med prejemniki božičnic bodo tako denimo zaposleni v Krki in Leku, pa v Elesu, Telekomu Slovenije in Petrolu, nagrade ob koncu leta pa bodo izplačali v družbah Gen-i in Zavarovalnica Triglav. V NLB in NKBM božičnic ali nagrad ne bo.

Ob koncu leta bodo nekatera podjetja zaposlenim izplačala božičnice ali nagrade. Foto: Adriana Buzleta
Ob koncu leta bodo nekatera podjetja zaposlenim izplačala božičnice ali nagrade. Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > K izplačilu božičnic ali nagrad ali 13. plače iz naslova uspešnosti poslovanja je že konec novembra delodajalce pozvala Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

V Krki božičnice po 1280,06 evra bruto

V Krki bodo božičnico izplačali konec tega tedna, prejeli jo bodo vsi redno zaposleni in zaposleni preko zaposlitvenih agencij. Božičnica v novomeškem farmacevtskem podjetju znaša 1280,06 evra bruto in je za vse delavce enaka, poudarjajo v Krki.

Prav tako se glede na rastoči obseg poslovanja in letošnje dosežke lahko božičnice veselijo v Leku, ki sodi v skupino Sandoz. Božičnica je v Leku predvidena s kolektivno pogodbo, izplačana bo vsem redno zaposlenim in zaposlenim prek agencije ob novembrski plači, znaša pa 1220 evrov bruto. Božičnica je enaka za vse zaposlene, v variabilnem delu pa je odvisna od plače posameznika. Poleg božičnice imajo v Leku s kolektivno pogodbo urejeno tudi izplačilo za uspešnost, ki se obračunava glede na dejanski doprinos zaposlenega in uspešnost družbe po izvedeni letni oceni konec prvega četrtletja.

V Elesu božičnica in nagrada za uspešnost

Eles lani ni izplačal božičnic, letos pa jih skladno s kolektivno pogodbo bo, in sicer v višini najmanj minimalne plače oziroma približno 800 evrov bruto. Za izplačilo božičnic so se v podjetju odločili zaradi za približno 60 odstotkov boljših poslovnih rezultatov. Zaposleni se lahko ob koncu leta veselijo še nagrad, saj imajo v podjetju za primer, ko so doseženi ali preseženi rezultati, predvideno nagrado v višini 500 evrov bruto, ki se skladno s kolektivno pogodbo izplača v dveh delih - prva polovica junija, druga pa decembra.

V Telekomu 300 evrov bruto

V Telekomu Slovenije bodo vsi zaposleni, z izjemo članov uprave, na osnovi dogovora med socialnimi partnerji letos dobili božičnico v višini 300 evrov bruto. Skladno z dogovorom med upravo in socialnimi partnerji so zaposleni upravičeni do izplačila božičnice v višini 150 evrov evrov bruto na zaposlenega, medtem ko je izplačilo drugega dela božičnice v višini 150 evrov bruto odvisno od preseganja plana čistega dobička družbe Telekom Slovenije v prvih desetih mesecih leta. Glede na rezultate poslovanja je uprava sklenila božičnice izplačati v višini 300 evrov bruto.

Božičnico v višini 746 evrov bruto so ta teden že prejeli v Petrolu. Višina božičnice je enaka lanski, pojasnjujejo v družbi.

V Gen-i še nagrada v višini 745 evrov

V družbi Gen-i bodo prihodnji teden vsi zaposleni prejeli nagrado ob koncu leta v enotni višini 745 evrov. Uprava in vodstveni delavci so se odločili, da se nagradi odpovedo, tako da je ta, kot pravijo v družbi, prvenstveno namenjena kot priznanje za trud in zavzetost zaposlenih ob opravljanju delovnih nalog.

Zavarovalnica Triglav je zaposlenim za dobro opravljeno delo v letu že konec novembra izplačala denarno nagrado. Njena višina je bila odvisna od povprečne bruto plače v Zavarovalnici Triglav v prvih desetih mesecih letos - tisti z višjo bruto plačo so prejeli 900 evrov, tisti z nižjo pa 1100 evrov bruto - in sorazmerno s prisotnostjo zaposlenega na delu v obdobju od januarja do oktobra.

V Slovenskih železnicah ne bodo izplačali božičnic

V skupini Slovenske železnice letos tako kot lani božičnica ne bo izplačana. Bodo pa zaposleni na podlagi dogovora o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov ter kadrovskih in drugih ukrepov prejeli izplačilo na podlagi uspešnosti poslovanja, in sicer v višini od 169,38 do 789,15 evra. Izplačilo bo obratno sorazmerno z višino plače, do njega pa bodo upravičeni vsi zaposleni v skupini, ki imajo sklenjene pogodbe o zaposlitvi na podlagi kolektivne pogodbe za dejavnost železniškega prometa.

V Novi Ljubljanski banki in Novi Kreditni banki Maribor božičnice ali nagrade letos ne bodo izplačali.

STA


Najbolj brano