V Mariboru vse več razburjenja zaradi proračunske luknje

Mariborska proračunska luknja še naprej buri duhove in, kot kaže, se bo do 23. decembra, ko naj bi mestni svet predvidoma obravnaval izhodišča za pripravo proračuna, dogajanje le še stopnjevalo. Napovedani so že prvi protestni shodi, morebitna največja koalicijska partnerica SMC pa poziva k spremembam izhodišč za zagotovitev denarja za socialo.

Mariborski župan Andrej Fištravec se doslej še ni odzval na vse bolj glasne odzive nezadovoljstva, saj je kmalu po petkovi najavi drastičnih varčevalnih ukrepov odpotoval na službeno potovanje v tujino. Foto: STA
Mariborski župan Andrej Fištravec se doslej še ni odzval na vse bolj glasne odzive nezadovoljstva, saj je kmalu po petkovi najavi drastičnih varčevalnih ukrepov odpotoval na službeno potovanje v tujino. Foto: STA

MARIBOR > V mariborski SMC, ki je na državni ravni trenutno najmočnejša slovenska politična sila, poudarjajo, da je za mesto v tem trenutku najbolj pomembno zagotoviti denar za izvajanje socialnih programov, saj se s tem ohranja človeško dostojanstvo.

“Slovenija je po ustavi tudi socialna država, Maribor je drugo največje mesto in ukinitev sredstev za izvajanje socialnih programov, kot so objavljena v izhodiščih proračuna za leti 2015 in 2016, se enostavno ne sme zgoditi. Da bi ukinili socialne transferje za socialno kuhinjo, materinski dom, letovanje otrok z zdravstvenimi indikacijami, programi enkratne socialne pomoči, varno hišo in druge, je enostavno nedopustno,” so zapisali v stranki.

Mariborski župan Andrej Fištravec je danes z dnevnega reda decembrske seje mestnega sveta umaknil obravnavo izhodišč za pripravo proračuna za leti 2015 in 2016, ki sta v Mariboru sprožili veliko nezadovoljstva in napovedi novih protestov. Z umikom predlaganih izhodišč, težav sicer ne rešujejo, saj pomanjkanje proračunskih prihodkov ostaja. Kot je ob umiku predloga pojasnil Fištravec, kljub temu ostaja dejstvo, da bodo proračunski prihodki v prihodnjih dveh letih manjši od preteklih let, zato bo treba na številnih področjih zategniti pas.

Rešitev ne smejo iskati na plečih meščanov

Stranka je, so dodali, že pred časom opozarjala na urgentno ukrepanje v zvezi z nujnim izboljšanjem finančnega stanja Maribora. Po njihovem mnenju rešitev ne smejo iskati na plečih meščanov, pač pa je treba ohraniti izvajanje socialnih in ostalih programov, ki so pomembni za mesto in okolico.

Ljudem v stiski je po njihovem treba pomagati z dodatnimi ukrepi, kot so spodbujanje javnih del, razvoj podjetništva in sodelovanje vseh deležnikov za razvoj gospodarstva, tudi z novimi delovnimi mesti. Razmere je treba reševati prioritetno, z razvojnimi projekti in s sodelovanjem oziroma povezovanjem iskati potrebne rešitve, so dodali v SMC, ki jo na mestni ravni vodi Andrej Špenga.

V stranki so zato župana Andreja Fištravca pozvali, da čim prej oblikuje trdno programsko koalicijo, ki bo sposobna uspešno sanirati mesto in izvesti prepotrebne razvojne projekte. Dosedanja pogajanja po njegovem potekajo prepočasi, v SMC pa zagotavljajo, da v pogajanjih sodelujejo izključno na programskih izhodiščih in ne na kadrovskih zahtevah po menjavah vodstvenih kadrov v posameznih poslovnih subjektih.

Potem ko so prejšnji teden Mestno občino Maribor prvi protestno obiskali predstavniki mestnih socialnih podjetij, ki jim zaradi morebitne nezagotovitve proračunskega denarja in s tem ukinitve javnih del grozi propad, v petek pa so svoje pred občino povedali še predstavniki kulture in sociale, se tudi ta teden napovedujejo nove protestne akcije.

Fištravec odpotoval na službeno potovanje v tujino

Kolesarska mreža v torek pripravlja protestno vožnjo po ukinjenih proračunskih postavkah. Za petek sta zdaj na anonimnih facebook profilih napovedana že dva protestna shoda. Prvi dopoldne na Trgu Leona Štuklja, kjer naj bi v organizaciji anonimne skupine Andrej Fištravec naj odstopi kot župan Maribora protestirali proti varčevanju v kulturi in na ostalih pomembnih področjih, drugi pa popoldne pred mestno občino in ga sklicuje tako imenovana Civilna iniciativa proti varčevanju.

Mariborski župan se doslej še ni odzval na vse bolj glasne odzive nezadovoljstva, saj je kmalu po petkovi najavi drastičnih varčevalnih ukrepov odpotoval na službeno potovanje v tujino, od koder je zgolj preko svojega facebook profila nekaj dni zatem sporočil, da so nekaj dodatnega denarja za najpomembnejše reševanje socialnih stisk vendarle uspeli najti.

STA


Najbolj brano