V Ljubljani protest proti Putinovemu obisku

Pred ruskim veleposlaništvom v Ljubljani se je danes zbralo okoli 30 v Sloveniji in Italiji živečih Ukrajincev, ki so izrazili nestrinjanje z obiskom ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji. Ustanovitelj društva Ljubljana-Kijev Andrija Hevka je dejal, da Slovenija z obiskom ne bo pridobila ničesar. Protestirali so tudi podporniki Putina.

 Foto: Jana Krebelj
Foto: Jana Krebelj

LJUBLJANA > Sporočilo protesta, ki so ga v društvu pripravili na dan Putinovega obiska, je po Hevkovih besedah "proti lažem in proti zlaganim normam". Kot je poudaril, so in bodo ostali Evropa. "Zbudite se, ne nasedajte provokacijam in ne verjemite cesarju, ki je v novih oblačilih," je pozval.

Ocenil je, da bo imel edino korist od Putinovega obiska Putin sam, ki se bo na ta način promoviral. Poudaril je, da že domnevna pietetna narava obiska kaže na to, kakšni so resnični nameni Rusije, saj pri vsem skupaj ne gre za nikakršno pieteto. Ob tem je Slovence pozval, naj namesto gradnje spomenikov na slovenskih tleh padlim ruskim vojakom raje obeležijo spomin na "15.000 slovenskih fantov, ki so umrli na ukrajinskih tleh".

“Njegovo sporočilo ni demokracija, njegovo sporočilo je moč.”

Soorganizatorka protesta Inna Demchenko Fröhlich je dejala, da želijo s protestom ščititi mir in demokracijo v Evropi. Rusijo je opisala kot agresivno državo, ki je svoje namere v preteklosti že izkazala z agresijo v Čečeniji, Moldaviji in drugje. Ravnanja slovenskih oblasti, ki so Putina povabile na obisk, si ne zna razložiti, se ji pa zdi "zelo grdo".

"Ne sme se povabiti osebe, ki je v bistvu diktator. Njegovo sporočilo ni demokracija, njegovo sporočilo je moč," je poudarila Demchenko Fröhlichova. Če želi Evropa naprej, se je treba od držav, kot je Rusija, distancirati, je še izpostavila.

Ukrajinski politolog in zgodovinar z univerze v Mariupolu Sergij Pahomenko, ki se je udeležil protesta, je iz prve roke predstavil izkušnjo življenja na območju, kjer kljub premirju na vzhodu Ukrajine še vedno divjajo spopadi. Izpostavil je, da ta agresija kaže pravi obraz Rusije, ki ji je mar le za lastne interese. Tudi on ne razume slovenskega povabila, poudaril pa je, da ima od njega lahko korist samo ruska politika.

Protestnike označili za ukrajinske fašiste

Protest pa so v Ljubljani pripravili tudi podporniki Rusije in zagovorniki Putinovega obiska, ki so v bližino ruskega veleposlaništva prišli s Prešernovega trga. Zborovanje, ki se ga je udeležilo okoli deset ljudi, je organizirala Socialistična partija Slovenije v sodelovanju s stranko TRS in gibanjem Puntarji.

Žiga Pavšič iz stranke TRS je ukrajinski protest označil za protest proti predsedniku prijateljske države, drugi udeleženci pa protestnike za ukrajinske fašiste. "Oblast v Kijevu je izrazito fašistična, so neonacisti, zato ne morejo oni govoriti, katere goste bo Slovenija vabila k sebi," je poudaril Pavšič.

Ukrajinski protestniki so želeli protestirati tudi na Prešernovem trgu, a so si po Hevkovih besedah zaradi opozoril policije o povečanem varnostnem tveganju premislili. Protest je sicer varovalo dobrih deset policistov.

STA


Najbolj brano