V Ljubljani in Mariboru so se poklonili žrtvam napada v Franciji

Po sredinem terorističnem napadu na francoski časnik Charlie Hebdo se je danes opoldne približno 150 udeležencev zbralo na shodu za svobodo izražanja in proti nasilju v Ljubljani. Odšli so do francoskega veleposlaništva, kjer so se z minuto molka poklonili preminulim v napadu. Solidarnost s francoskimi kolegi so s shodom izrazili tudi v Mariboru.

Po sredinem terorističnem napadu na francoski časnik Charlie Hebdo se je danes opoldne približno 150 udeležencev zbralo na shodu za svobodo izražanja in proti nasilju v Ljubljani Foto: STA
Po sredinem terorističnem napadu na francoski časnik Charlie Hebdo se je danes opoldne približno 150 udeležencev zbralo na shodu za svobodo izražanja in proti nasilju v Ljubljani Foto: STA

LJUBLJANA > Novinarji, snemalci, fotografi ter drugi udeleženci shoda so se s pisali in napisi Je suis Charlie (Jaz sem Charlie) s Prešernovega trga sprehodili do francoskega veleposlaništva, kjer jih je pričakal francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-Francois Mourier. V izjavi je dejal, da je sredin napad opomnik, da je novinarstvo tudi v letu 2015 še vedno zelo nevaren poklic. "Ne le v oddaljenih državah, temveč tudi v srcu EU," je povedal in se udeležencem shoda zahvalil za podporo.

Novinarji so se žrtvam napada v Franciji poklonili tudi s shodom na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Med 60 do 70 ljudi se je s svinčniki in napisi Jaz sem Charlie izreklo proti nasilju in za svobodo izražanja.

Shod je pripravilo Društvo novinarjev Slovenije (DNS), ki dogodek v Franciji najostreje obsoja. Predsednik društva Matija Stepišnik je na shodu povedal, da gre pri tem tudi za napad na vrednote in civilizacijske pridobitve, na katerih je utemeljena sodobna družba.

Po njegovih besedah je trenutek, ko je orožje ali pest dvignjena nad novinarja in svobodo izražanja, znak za alarm v novinarski skupnosti in širše.

Za novinarja Pop TV Anžeta Božiča je napad katastrofa in nekaj, kar si človek težko predstavlja. Meni, da je edini pravi odziv novinarjev to, da delajo naprej v duhu svobode govora, dobrodošli pa so tudi takšni shodi, kot je bil današnji. Strinjal se je tudi novinar Vala 202 Luka Petrič, ki pravi, da se novinarji ne smejo pustiti ustrahovati in morajo še naprej delati po svoji vesti.

Dogodek je pretresel tudi novinarko Dela Anuško Delić. Po njenem mnenju morajo novinarji stopiti skupaj ne glede na razlike v mnenjih ter poskrbeti za to, da se ugled novinarstva kot poklica dvigne. "Ker dokler smo tako šibki in razdeljeni, smo tudi zelo lahke tarče," je povedala. Novinarka zurnal24.siSergeja Hadner Hvala pa pravi, da je eksekucija novinarjev grozljiv in srhljiv napad skrajnosti, ki lahko ima hude posledice za muslimane v Evropi. Dodala je, da se boji posledic in vseh skrajnosti.

Ljubljanskega shoda so se sicer med drugim udeležili tudi nekdanji predsednik republike Danilo Türk, predsednica ZaAB Alenka Bratušek, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič ter tajnik Islamske skupnosti v RS Nevzet Porić. Ta je povedal, da takšni dogodki, kakršen je bil omenjeni napad, nimajo nobene povezave z njegovim verskim prepričanjem. Po njegovih besedah je treba ljudem predstaviti islam, kakršen je v resnici. "Vidim, da v zadnjem času evropska družba to prepoznava, posebej mediji, da ločijo ljudi, ki počnejo takšne grozljive stvari od normalnih muslimanov, ki živijo in verujejo tisto, kar je pravilno," je pojasnil.

Različnim akcijam, ki obsojajo sredin napad in izražajo solidarnost z napadenim tednikom, se je medtem danes pridružila tudi ekipa slovenskega veleposlaništva v Parizu. Na Twitterju je objavila fotografijo, na kateri šest uslužbencev ambasade v rokah drži napise "Jaz sem Charlie".

STA


Najbolj brano