V Ljubljani bodo odprli prvo slovensko trgovino brez embalaže

Ljubljansko javno podjetje Snaga za letos napoveduje odprtje prve slovenske trgovine brez embalaže. V podjetju pa se lahko pohvalijo še z enim dosežkom, in sicer primerjalna analiza evropske komisije je pokazala, da ima Ljubljana med glavnimi mesti držav članic Evropske unije najboljši sistem ravnanja z odpadki in najvišji delež ločeno zbranih odpadkov.

Ljubljansko javno podjetje Snaga za letos napoveduje odprtje prve slovenske trgovine brez embalaže. Foto: Reuters
Ljubljansko javno podjetje Snaga za letos napoveduje odprtje prve slovenske trgovine brez embalaže. Foto: Reuters

LJUBLJANA > Direktor Snage Janko Kramžar bo zato jutri v Bruslju med ključnimi govorci na konferenci o ločenem zbiranju odpadkov.

Lani je delež ločeno zbranih odpadkov znašal 65 odstotkov, v letošnjem letu pa so si, kot je napovedal Kramžar, zadali to številko dvigniti na 80 odstotkov.

Skupaj s številnimi partnerji (najverjetneje v obliki zadruge) nameravajo še letos v središču mesta odpreti tako imenovano alternativno trgovsko središče, ki bo na enem mestu združevalo tri trajnostne potrošniške izkušnje, poroča Dnevnik. Prva bo trgovina brez embalaže, ki je v Sloveniji še ne poznamo. Kupci bodo prinesli embalažo od doma, jo stehtali, dodali živila, še enkrat stehtali in plačali, kolikor so dejansko kupili.

Na policah bodo zgolj izdelki iz lokalne pridelave in pravične trgovine, prav tako bodo le takšne izdelke stregli v večnamenski kavarni, ki bo pod isto streho. V njej bodo prirejali različne delavnice, dogodke in še naprej seznanjali s ponovno uporabo, pravično trgovino, recikliranjem in socialnim vključevanjem. In še tretji del projekta bo izposojevalnica stvari, v kateri bodo po principu knjižnične izposoje na voljo od orodja do gospodinjskih aparatov, tako kot v Knjižnici Reči v Savskem naselju, še dodaja Dnevnik.

Spletno uredništvo


Najbolj brano