V Katoliški cerkvi danes praznovanje svečnice

V Katoliški cerkvi danes obeležujejo praznik Jezusovega darovanja v templju, imenovan tudi svečnica, s katero se po cerkvenem koledarju zaključuje božični čas. S tem praznikom je povezano tudi redovništvo in Bogu posvečeno življenje v Cerkvi.

V Katoliški cerkvi danes obeležujejo praznik Jezusovega 
darovanja v templju. Foto: STA
V Katoliški cerkvi danes obeležujejo praznik Jezusovega darovanja v templju. Foto: STA

LJUBLJANA > Na današnji praznik se katoliki spominjajo svetopisemskega dogodka, ko sta Marija in Jožef nesla otroka Jezusa v tempelj. Vsaka mati je namreč morala po takratni judovski postavi štirideseti dan po porodu sina odnesti v tempelj.

Na svečnico v Cerkvi praznujejo dan Bogu posvečenega življenja, ki so ga prvič obeležili leta 1997, v času papeža Janeza Pavla II. Na ta dan tako obnovijo redovniške zaobljube. Redovne skupnosti na prvo mesto postavljajo duhovno življenje, sicer pa se njihove dejavnosti zelo razlikujejo. Nekateri poudarjajo oznanjevanje evangelija, drugi se bolj posvečajo vzgoji ali skrbi za uboge.

Na današnji praznik po cerkvah po stari navadi blagoslavljajo sveče. Po tem obredu obredu je praznik znan kot svečnica oziroma praznik luči. “Hrepenenje po svetlobi je med prvobitnimi značilnostmi človeške narave,” piše slovenski etnograf Niko Kuret. Cerkev, ki je na ta dan uvedla blagoslov sveč in obhod z gorečimi svečami, je upoštevala človeško naravo in starodavno izročilo; šego je povzdignila v svet nadnarave, v cerkven obred: v njem je “luč” prispodoba Mesije, ki “razsvetljuje človeštvo”, mu razodeva smisel sveta in življenja.

STA


Najbolj brano