V Interagentu “jurja” na glavo, v Hitu pa drobiž

Zaposleni v Hitu lahko po daljšem premoru spet računajo na soudeležbo pri dobičku. A lanski dobiček je bil skromen, tako da bo šlo bolj za drobiž. Z manjšimi izplačili kot doslej se bodo morali sprijazniti tudi v Intereuropi in Interagentu. V tej družbi je letos vsak od 18 zaposlenih iz naslova delitve dobička iz leta 2013 dobil dobrih tisoč evrov bruto. No, izplačilo bo prihodnje leto precej skromnejše.

Zaposleni v Interagentu in Intereuropi  bodo prihodnje leto od 
soudeležbe pri dobičku dobili precej manj kot letos.  

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Zaposleni v Interagentu in Intereuropi bodo prihodnje leto od soudeležbe pri dobičku dobili precej manj kot letos.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER, NOVA GORICA > Delničarji Hita bodo na skupščini konec avgusta odločali o delitvi bilančnega dobička za lansko leto. Polovico, skoraj 37.000 evrov, so po sklepu uprave razporedili v druge rezerve, za drugo polovico pa nadzorniki predlagajo, da ga uporabijo za dividende (29.513 evrov) in za soudeležbo delavcev pri dobičku.

Hit: zaposlenim desetino dobička

Po predlogu naj bi za to namenili deset odstotkov dobička poslovnega leta. 7378 evrov bruto dobička bi tako razdelili med 1547 delavcev v matični družbi. V Hitu pravijo, da je za družbo, njene zaposlene in širši krog deležnikov bolj kot višina posameznega izplačila pomembno to, da je lani prišlo do načrtovanega pozitivnega preobrata v poslovanju: prihodki so se stabilizirali, Hit pa je po daljšem obdobju od rdečih številk prešel k zelenim.

Delničarji bodo na skupščini odločali še o sklenitvi nove, triletne pogodbe (z možnostjo podaljšanja) o udeležbi delavcev pri dobičku. Za to naj bi namenili desetino čistega dobička.

Intereuropa: letos več kot prihodnje leto

V Intereuropi, kjer imajo pogodbo o soudeležbi delavcev pri dobičku že vrsto let, pa za to namenjajo 20 odstotkov dobička. Aprila letos so iz dobička za leto 2013 med 716 zaposlenih razdelili 250.000 evrov (vsi zneski so bruto). Pri izplačilu so upoštevali višino bruto plače in delovno prisotnost v letu 2013, povprečni znesek pa je znašal približno 350 evrov. Pogodba, ki velja za soudeležbo Intereuropinih zaposlenih pri dobičku, določa, da zneske izplačajo eno leto od potrditve letnega poročila za poslovno leto. To pomeni, da so delavci soudeležbo pri dobičku za leto 2013 dobili letos.

Predčasno izplačilo bolj obdavčeno

Kljub tako določeni denarni shemi pa lahko delavec, če tako želi, svoje izplačilo dobi tudi pred potekom enega leta. V primeru, da mu znesek izplačajo pred potekom enega leta, se davki in prispevki plačajo od celotnega zneska, če pa počaka eno leto od dneva pridobitve pravice do izplačila, se davki in prispevki plačajo le od 30 odstotkov zneska, ki mu pripada. “Seveda je razlika, in to precejšnja. A kdor je v stiski in nujno potrebuje denar, se mora sprijazniti s tem,” pravi Nevija Pečar, predsednica sindikata SAK-KS 90 v Intereuropi. Delavcev, ki so želeli izplačilo pred potekom enega leta, je bilo nazadnje 33.

Prihodnje leto dve tretjini manj

Prihodnje leto, konec aprila, ko bodo v Intereuropi in Interagentu zaposlenim izplačevali soudeležbo pri dobičku za leto 2014, bodo zneski precej nižji. Za to bodo v Intereuropi namenili 85.733 evrov bruto. “Zneski bodo v povprečju nižji za dve tretjini,” pravi Pečarjeva.

Enako velja za Interagent, Tam so letos marca med 18 zaposlenih razdelili 18.800 evrov, v povprečju torej po 1000 evrov na zaposlenega. Prihodnje leto, sredi februarja, bodo iz dobička za 2014 za ta izplačila odrinili vsega skupaj dobrih 5000 evrov, torej v povprečju 290 evrov.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano