V Frankfurtu danes pogovori s Cimosovimi partnerji

V Frankfurtu se bodo danes glede prihodnjega sodelovanja sestali predstavniki DUTB, SDH, uprave Cimosa in največjih kupcev koprske družbe, je neuradno izvedela STA. Po odstopu sklada Palladio Finanziaria od nakupa Cimosa in ob nejasnih načrtih glede prestrukturiranja podjetja bo sestanek najverjetneje služil zlasti pomiritvi ključnih partnerjev.

 Foto: Sonja Ribolica
Foto: Sonja Ribolica

FRANKFURT > Potem ko je dal italijanski sklad v ponedeljek znova vedeti, da zaradi še vedno neizpolnjenih odložnih pogojev odstopa od nakupa 92-odstotnega deleža koprske družbe, je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek v torek napovedal, da bo Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) Cimos prestrukturirala po načelu zasebnega investitorja. Država naj bi pri tem v Cimos vstopila za omejeno obdobje od treh do petih let.

Čeprav je minister v torek zavrnil poročanja o odpovedi naročil s strani nekaterih velikih kupcev Cimosovih proizvodov, kot sta BMW in GM oziroma njegova evropska podružnica Opel, pa je tudi sam priznal, da bodo zagotovila kupcev za prihodnje ključna za uspešno izvedbo tako imenovanega plana B.

Direktor DUTB Imre Balogh je v torek pojasnil, da alternativni plan sledi načelom načrta, ki so ga v pogajanjih pred tem uskladili z omenjenim italijanskim skladom in ki naj bi zagotovil dolgoročen finančni in poslovni obstoj Cimosa. Ob oktobrskem podpisu pogodbe o prodaji Cimosa so italijanski kupci med drugim napovedovali, da bodo po zaključku transakcije podjetju zagotovili 20 milijonov evrov svežega kapitala za podporo in spodbuditev načrtovanih naložb za modernizacijo proizvodnje ter za zaključek finančnega in poslovnega prestrukturiranja.

Cimosu, v čigar skupini je bilo septembra lani zaposlenih prek 4000 ljudi, od tega v matični družbi v Kopru približno 1600, naj bi se v prihodnjih sedmih letih obetali posli v skupni vrednosti okoli 400 milijonov evrov, je še pred tedni zagotovil prvi mož koprske družbe Gerd Rosendahl. Sedanja negotovost pa bi vse te posle utegnila resno ogroziti, zato bo današnji sestanek s ključnimi kupci še kako pomemben.

STA


Najbolj brano