V Dobovo novi vlaki z begunci, Slovenija pričakuje večji val

Na mednarodni železniški mejni prehod v Dobovi je ob treh zjutraj prispel nov vlak z nekaj več kot tisoč migranti. Še pred tem sta v ponedeljek zvečer tja prispela dva vlaka z več kot 2000 migranti, ki so jih že prepeljali v notranjost države. S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da za zdaj nimajo informacij o novih prihodih.

Vlada je na ponedeljkovi seji ocenila, “da obstaja resna 
verjetnost, da se bo Slovenija v kratkem morala soočiti s težko 
obvladljivim številom beguncev oziroma migrantov, kar lahko 
vodi v humanitarno izjemno zaostrene razmere”. Foto: Vesna Humar
Vlada je na ponedeljkovi seji ocenila, “da obstaja resna verjetnost, da se bo Slovenija v kratkem morala soočiti s težko obvladljivim številom beguncev oziroma migrantov, kar lahko vodi v humanitarno izjemno zaostrene razmere”. Foto: Vesna Humar

DOBOVA, MURSKA SOBOTA > Potem ko so bili v ponedeljek popoldne vsi zbirni in nastanitveni centri po Sloveniji prazni, sta zvečer v Dobovo prispela dva vlaka, prvi nekaj minut po 19. uri s 1065, naslednji pa malo pred polnočjo s 1021 migranti. Po zdravstveni in humanitarni oskrbi ter opravljenih policijskih postopkih sta proti Šentilju in Jesenicam odpeljala dva vlaka z nekaj več kot 1600 migranti.

Še preden je v Dobovo ob treh zjutraj prispel današnji prvi vlak, so policisti proti Jesenicam pospremili dodaten vlak s 540 migranti, ob pol petih zjutraj pa prav tako proti Jesenicam še osem avtobusov s 438 migranti.

Po predhodni najavi hrvaških varnostnih organov je danes okoli 1.30 na mejni prehod v Petišovce z desetimi avtobusi prispelo 514 migrantov. Postopek evidentiranja so opravili v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi, po končanih postopkih pa so migrante nastanili v centru v Gornji Radgoni.

Zjutraj so po podatkih Policijske uprave Murska Sobota v Petišovcih pričakovali novih deset avtobusov z okoli 570 migranti, čez dan pa še dodatnih osem z okoli 400 migranti. V nastanitvenem centru v Lendavi ter v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov.

Vlada je na ponedeljkovi seji ocenila, “da obstaja resna verjetnost, da se bo Slovenija v kratkem morala soočiti s težko obvladljivim številom beguncev oziroma migrantov, kar lahko vodi v humanitarno izjemno zaostrene razmere”. Zato je že pripravila dodatne nujne ukrepe za obvladovanje migracijskih tokov, vključno z ukrepi za varovanje schengenske meje.

STA


Najbolj brano