V Dobovi že nov sistem registracije beguncev

Na železniško postajo v Dobovi je prispel vlak s 1071 begunci. Z vlaka bodo izstopali v prostore za sprejem, kjer jih bodo popisali in oskrbeli, po končanem postopku pa bodo vstopili v drug vlak, ki jih bo odpeljal v nastanitveni center, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic in pohvalil sodelovanje Hrvaške.



Šefic je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je od 
ponedeljka “sodelovanje s Hrvaško bistveno boljše, ves čas 
pa usklajevanje poteka tudi na nivoju direktorjev policij”.  Foto: STA
Šefic je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je od ponedeljka “sodelovanje s Hrvaško bistveno boljše, ves čas pa usklajevanje poteka tudi na nivoju direktorjev policij”.  Foto: STA

LJUBLJANA > Boštjan Šefic je prepričan, da bo nov način sprejema migrantov bistveno razbremenil prebivalce Dobove, Rigonc in tudi Brežic. Zato upa, da bo sprejem migrantov na tem območju tudi vnaprej potekal po tem sistemu in da bodo tako v Sloveniji kot na Hrvaškem vložili vse napore v to, da bo sistem deloval. “S tem bomo naredili velik korak naprej, tako kar se tiče gradnje zaupanja, sodelovanja, predvsem pa boljšega stanja na tem območju,” je dodal.

Vlak s približno 1100 begunci je ob 16.10 pripeljal iz Hrvaške na železniško postajo v Dobovo. Po besedah vodje oddelka za državno mejo in tujce na novomeški PU Antona Štubljarja je s takšnim sistemom prehod beguncev veliko hitrejši, kot so predvidevali. Ali bodo s takšnim sistemom nadaljevali, se bodo vodilni dogovorili v prihodnjih urah.
Begunci so z vlaka izstopali v prostore za sprejem, kjer so jim nudili hrano in pijačo. V teh prostorih že imajo vso potrebno opremo za identifikacijo in popis, je povedal Štubljar. Po končanem postopku bodo begunci vstopili v nov vlak, ki jih bo odpeljal v nastanitveni center v Šentilj.
Po njegovih besedah nov sistem sprejemanja beguncev, pri katerem hrvaški organi prebežnikov ne spustijo pred slovensko mejo, da bi ti nato sami prečkali zeleno mejo, pač pa potekajo prevozi dogovorjeno in organizirano prek mejnih prehodov, omogoča hitrejši prehod beguncev.
Ali bodo tudi vnaprej na takšen način sprejemali begunce v državo, se bo vrh slovenske in hrvaške policije dogovoril v prihodnjih urah, je še dejal v izjavi za medije. Zaenkrat je bil ta vlak edini primer novega sistema sprejema.
Cilj policije pa je po njegovih navedbah ta, da bi vse begunce sprejeli z vlaki ter da bi izpraznili brežiški sprejemni center in dobovski center v nekdanji tovarni Beti, tako da bi v Dobovi uporabljali samo nov sprejemni center v šotorih.

Zgradili bodo provizorični peron

Šefic je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je od ponedeljka “sodelovanje s Hrvaško bistveno boljše, ves čas pa usklajevanje poteka tudi na nivoju direktorjev policij”. Tako so se uskladili tudi glede omenjenega prihoda vlaka v Dobovo.

Zelo je obremenjen tudi Šentilj in tudi tam skušajo najti boljšo rešitev. “Zdaj migranti izstopajo z vlaka kilometer ali dva pred nastanitvenim centrom,” je spomnil in pojasnil, da se s policijo, občino in Slovenskimi železnicami dogovarjajo, da bi vlaki lahko ustavljali bližje, približno 20 ali 30 metrov od centra.

“V ta namen bo treba zgraditi provizorični peron, a v tem ne vidimo večje težave,” je še zatrdil.

Po njegovih podatkih je danes do 12. ure v Slovenijo vstopilo pa 5806 prebežnikov, skupaj pa že 86.484. Iz Slovenije pa jih je skupaj izstopilo 59.207.

13 dodatnih prevajalcev

Šefic je danes tudi zanikal informacije, da naj bi Slovenija že kupila žičnato ograjo, ki bi jo po potrebi postavila ob meji.

Šefic je pojasnil še, da so že angažirali zasebne varnostne službe, zlasti za varovanje v sprejemnih in nastanitvenih centrih. “Krovni dogovor je sklenjen, za konkretna varovanja pa bodo sklenjene posamezne pogodbe,” je dejal in dodal, da bodo s tem v precejšnji meri razbremenili policiste.

Danes bo podpisan tudi dogovor med direktorjema policije in finančne uprave. Pri različnih postopkih naj bi pomagalo med 100 in 120 pripadnikov finančne uprave. Na pomoč slovenski policiji sicer prihajajo tudi policisti iz drugih držav.

Odzvale so se že Avstrija (ki bi povečala število policistov), Češka, Italija, Madžarska, Nemčija, Slovaška in Španija. Pomagati je pripravljena tudi Francija. Nemčija bo prvih pet policistov poslala že v prihodnjih dneh, morda že v sredo. S Češke pričakujejo 20 policistov, 30 pa z Madžarske.

Kaže tudi, da bodo lahko dobili 13 dodatnih prevajalcev, od tega kar deset preko visokega komisariata za begunce (UNHCR), dva v okviru dogovora preko filozofske fakultete, javljajo pa se tudi posamezniki.

Pripravljene pogodbe za zaposlitev 260 brezposelnih prek javnih del

Druge države Sloveniji še naprej ponujajo tudi materialno pomoč. Iz Velike Britanije bo po besedah poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana prišlo 11.000 odej in 1800 spalnih vreč. Odeje in spalne vreče so ponudili tudi Slovaki, in kot pravi Šestan, bodo vso ponujeno pomoč koristno uporabili.

Na poziv ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja javnim uslužbencem, naj se pridružijo prostovoljcem in pripadnikom civilne zaščite na terenu, so se že oglasili prvi zaposleni v javnem sektorju. Že danes je na terenu 32 prostovoljcev, zaposlenih na ministrstvu za pravosodje in ministrstvu za delo, v sredo se jim pridružujejo še uslužbenci obrambnega in zunanjega ministrstva. Na terenu bodo teden dni.

V pripravi so tudi pogodbe za zaposlitev 260 brezposelnih prek javnih del, z delom - večina bo razporejena na delo v nastanitvene centre - bodo začeli v ponedeljek. Šestan pravi, da bodo ti nadomeščali ljudi, ki zdaj delujejo v centrih in so že zelo izmučeni.

Preigravajo tudi možnost, da bi se del nalog pri oskrbi beguncev preneslo prav na brezposelne, zaposlene prek javnih del, saj civilna zaščita in ostali organi ne morejo več mesecev delovati kot sedaj, ko skoraj vse sile namenjajo v obvladovanje begunske krize.

Čistili so tudi begunci

Še 200 brezposelnih pa se bo v pomoč vključilo prek Slovenske filantropije, a ti se ne bodo zaposlili, dobili bodo le dodatek v višini 70 evrov. Iz Slovenske vojske so medtem sporočili, da je pri obvladovanju begunskih tokov v podporo policiji sodelovalo že 5500 njihovih pripadnikov.

Danes so na pomoč pri čiščenju nastanitvenih prostorov priskočili tudi begunci sami. Ko jih je približno 600 zapustilo center na parkirišču Integrala v Lendavi in so prostovoljci začeli pospravljati, se je približno 30 beguncev vrnilo in jim priskočilo na pomoč ter se s tem zahvalili za oskrbo, je povedal Šestan.

Pristojni so se dogovorili za cepljenje vseh, ki sodelujejo pri oskrbi beguncev. Za zdaj jih bodo cepili proti gripi, če bo treba pa tudi proti drugim boleznim, pravi Šestan. Stroške za cepljenje policistov bo pokrilo notranje ministrstvo. Stroški cepljenja vojakov in pripadnikov civilne zaščite bodo šli v breme ministrstva za obrambo, stroške cepljenja prostovoljcev pa bo nosilo ministrstvo za zdravje.

STA


Najbolj brano