V Dobovi že nov sistem popisovanja prebežnikov

Tudi včeraj je zeleno mejo na območju Dobove in Rigonc prestopilo več tisoč migrantov, samo do 12. ure jih je v Slovenijo vstopilo skoraj 6000. Popoldne pa je vlak s približno 1100 begunci s Hrvaške pripeljal na železniško postajo v Dobovo. S takim sistemom je prehod beguncev veliko hitrejši, kot so predvidevali.

 Po novem begunci po prihodu v Dobovo izstopijo z vagonov 
in vstopijo v prostore, namenjene za oskrbo in popis. Po 
končanem postopku vstopijo na drug vlak, ki jih odpelje v 
nastanitveni center v Šentilj. Foto: STA
Po novem begunci po prihodu v Dobovo izstopijo z vagonov in vstopijo v prostore, namenjene za oskrbo in popis. Po končanem postopku vstopijo na drug vlak, ki jih odpelje v nastanitveni center v Šentilj. Foto: STA

LJUBLJANA > Begunski val ni več tako silovit kot prejšnje dni. Kljub temu sprejemni centri, zlasti na območju Rigonc, pokajo po šivih. V Slovenijo je skupaj prišlo že skoraj 90.000 beguncev, ki pri Šentilju in v manjši meri tudi na Jesenicah ter Gornji Radgoni nadaljujejo pot v Avstrijo. Tamkajšnje oblasti so včeraj do poznega popoldneva prevzele iz Slovenije skupno več kot 7200 beguncev.

Po nedeljskem mini vrhu EU na temo begunske krize pa sta začeli sodelovati slovenska in hrvaška policija. Dogovorili sta se, da bosta preizkusili nov sistem prehajanja beguncev čez mejo, ki je vnaprej dogovorjen in organiziran. Tako je na železniško postajo v Dobovi popoldne prispel vlak s približno 1100 begunci. Po prihodu so ti izstopili z vagonov in vstopili v prostore, namenjene za oskrbo in popis. Po končanem postopku so vstopili na drug vlak, ki jih je odpeljal v nastanitveni center v Šentilj.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je prepričan, da bo nov način sprejema bistveno razbremenil prebivalce Dobove, Rigonc in tudi Brežic. Zato upa, da bo sprejem migrantov na tem območju tudi naprej potekal po tem sistemu. Zelo je obremenjen tudi Šentilj in tudi tam skušajo najti boljšo rešitev. Zdaj migranti izstopajo z vlaka kilometer ali dva pred nastanitvenim centrom. S policijo, občino in Slovenskimi železnicami pa se dogovarjajo, da bi vlaki lahko ustavljali bližje, okoli 20 ali 30 metrov od centra, je pojasnil.

Z begunsko krizo se vsakodnevno še naprej ukvarja tudi politika. Danes bo o njej ponovno razpravljal svet za nacionalno varnost. Vladna koalicija, ki se je sestala včeraj, računa na implementacijo zavez z mini vrha EU-Balkan. A če se to ne bo zgodilo, so po navedbah zunanjega ministra Karla Erjavca pripravljeni tudi na zaostrovanje ukrepov.

NR


Najbolj brano