Na vlaku v Dobovi na vrnitev v Hrvaško čaka 150 tujcev

Slovenska policija na železniški postaji v Dobovi v nekaj vagonih zadržuje približno 150 migrantov, ki so z vlakom prišli iz Zagreba, a nimajo ustreznih dokumentov za vstop v Slovenijo.

Postaja Dobova Foto: Bobo
Postaja Dobova Foto: Bobo

NOVO MESTO > Vodja oddelka za državno mejo in tujce na PU Novo mesto Anton Štubljar je za medije povedal, da se s hrvaško stranjo pogovarjajo o vrnitvi tujcev na Hrvaško.

Nekaj po 19. uri je na dobovsko železniško postajo prišel vlak iz Zagreba s približno 300 potniki. 150 pa jih ni imelo ustreznih dokumentov za vstop v Slovenijo in jih tako zadržujejo v zaklenjenih vagonih, ki so jih odklopili od vlaka.

Kdaj jih bodo vrnili Hrvaški, Štubljar ni mogel povedati, a je dodal, da se s hrvaško stranjo še pogovarjajo. Teh 150 tujcev so sicer najprej obravnavali že hrvaški mejni organi in ugotovili, da nimajo ustreznih dokumentov.

Vlak sedaj stoji na peronu na stranskem tiru. Tujci so vsake toliko vzklikali, med drugim so zahtevali vodo. Ko jim je Rdeči križ vodo prinesel, so jo zavrnili. Čeprav so nekatere ženske skušale priti do vode, jim moški tega niso dovolili.

Na železniški postaji je sicer tudi posebno opremljena enota policije. Na Policijski upravi Novo mesto poudarjajo, da bodo zadevo ponoči spremljali, več podatkov pa bodo sporočili jutri.

Ostalih 150 potnikov je šlo z rednim vlakom naprej proti končni postaji v avstrijskem Beljaku.

Štubljar je še povedal, da so na meji s Hrvaško okrepili policijsko prisotnost in danes zabeležili več primerov nezakonitega vstopa ali poskusa vstopa tujcev v Slovenijo.

Na območju občine Brežice so tako okoli 20. ure pri Slovenski vasi oziroma tamkajšnji industrijski coni prijeli tri tujce, ki so nezakonito prečkali meji. Slovenska policija jih je že vrnila hrvaškim varnostnim organom.

Poleg tega je na mejni prehod Obrežje iz smeri Zagreba nekaj migrantov prišlo kar s taksiji, najprej osem in potem še nekaj. Pripeljali so se do nekdanjega mejnega prehoda Bregana na hrvaški strani in so nato nadaljevali pot peš proti Obrežju. Hrvatje jim niso dovolili vstopa v Slovenijo.

Tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik je sicer zatrdila, da v Sloveniji za zdaj naj ne bi bilo nezakonitih migrantov.

STA


Najbolj brano