V Desusu se bojijo tujcev

Desus bo zahteval, da mora biti Zavarovalnica Triglav strateška naložba, je včeraj napovedal vodja poslancev te stranke Franc Jurša. Premierja Mira Cerarja čudi, saj da je upokojenska stranka popolnima spremenila svoja stališča. “Če bo Desus vztrajal, bo moral za to predložiti argumente,” pravi Cerar.

Poslanska skupina Desusa (od leve Tomaž Gantar, Uroš Prikl 
in Franc Jurša) je najprej bila usklajena z vladnim predlogom 
o Zavarovalnici Triglav, nato pa ni bila več usklajena ...
Poslanska skupina Desusa (od leve Tomaž Gantar, Uroš Prikl in Franc Jurša) je najprej bila usklajena z vladnim predlogom o Zavarovalnici Triglav, nato pa ni bila več usklajena ... 

LJUBLJANA >Poslansko skupino Desus skrbi, da bi Zavarovalnica Triglav prišla v roke tujcem, še posebej pa razmišljajo o tem, kaj bi bilo, če bi jo prevzela zavarovalnica s Hrvaške, je strahove upokojenske stranke včeraj povzel vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša.

Le komunikacijski šum?

Desusovi poslanci so se o tem, kakšno prihodnost naj država nameni Zavarovalnici Triglav, včeraj pogovarjali na sestanku, kjer pa zaradi obveznosti v tujini spet ni bilo predsednika stranke Karla Erjavca. Erjavec, ki je sprožil tokratna koalicijska trenja, naj bi bil prisoten v sredo, ko naj bi se z upokojensko stranko srečal minister za finance Dušan Mramor.

Desus je minuli četrtek na koaliciji in na vladi soglašal s tem, da bi bila Zavarovalnica Triglav sprva strateška naložba (državni delež najmanj 50 odstotkov plus ena delnica), po povrnitvi glasovalnih pravic države pa bi postala pomembna naložba (delež države 25 odstotkov plus ena delnica). Soglasje pa je bilo kratkega diha; takoj po sprejetju strategije za upravljanje kapitalskih naložb na vladi se je iz tujine oglasil Erjavec in povedal, da se s tem ne strinja in da mora Triglav ostati strateška naložba države.

Cerarja je Erjavčevo stališče presenetilo: “Resnično me preseneča dejstvo, da je Desus soglasno podprl to odločitev na vseh nivojih, strokovnem, koalicijskem in vladnem, potem pa nenadoma gospod Erjavec, ki sploh ni bil prisoten pri teh pogovorih, iz tujine izjavi, da ne soglaša. To je nekoliko nenavadno, morda včasih običajno za to stranko. Menim, da je šlo morda za komunikacijski šum, tako da zdaj od njih pričakujem vprašanja in pojasnila.”

Desus je imel v fazi usklajevanja strategije upravljanja kapitalskih naložb svoje predstavnike tako na strokovni kot na politični ravni, pravi Cerar, ki meni, da mora ta stranka “uskladiti stališča najprej znotraj sebe”.

Ponovno prepričevanje

Jurša je v četrtek sodeloval pri koalicijskih usklajevanjih in po njih javnosti pojasnjeval, da ni zadovoljen, a da je treba sprejemati kompromise. Včeraj je na vprašanje, kako je mogoče, da so pristali na kompromis, ki zdaj ni več sprejemljiv zanje, pojasnil, da so pogovori najprej potekali v komisiji, nato pa so se prenesli na raven koalicije, kjer je bil “predstavnik” njihove stranke seznanjen z novim stališčem. “Verjetno takrat ni reagiral tako, kot je bilo stališče poslanske skupine, in je pač prišlo do neusklajenega predloga,” je pojasnil zadrego. Cerar sicer upa, da bodo upokojensko stranko spet prepričali strokovni argumenti. Po mnenju stroke je razvoj zavarovalnice Triglav možen samo, če se ta odpre morebitnim strateškim partnerjem, poudarja premier. “Gre za model, ki bi zavarovalnici prinesel največji možen razvoj. Nič ne pomaga, če podjetje obdržiš v državni lasti, potem pa ti propade v mednarodni konkurenci,” pravi.

JANA KREBELJ


Najbolj brano