V DZ vloženi ministrski kandidaturi Maje Makovec Brenčič in Andreje Katič

Predsednik vlade Miro Cerar je državnemu zboru poslal predlog za dve ministrski kandidaturi. Majo Makovec Brenčič predlaga za ministrico za izobraževanje, znanost in šport, Andrejo Katič pa za ministrico za obrambo, so potrdili v DZ.

Maja Makovec Brenčič  Foto: STA
Maja Makovec Brenčič  Foto: STA

LJUBLJANA > Miro Cerar je svojo izbiro za ministrico za izobraževanje, znanost in šport dokončno razkril v torek. Kot je pojasnil v izjavi novinarjem, je kandidatka izkušena na vseh področjih, ki so ta hip odločilnega pomena, kar bo po njegovi oceni prepričalo tudi poslance.

Stranka SD pa je svoj predlog, da razrešenega Janka Vebra na čelu ministrstva za obrambo nasledi poslanka in podpredsednica DZ Andreja Katič, razkrila že minuli teden.

Cerar je v torek zatrdil, da je v razgovorih z obema kandidatkama za ministrici moral zastaviti številna tudi neprijetna vprašanja. Poudaril je, da mora biti kandidat za ministrsko mesto nesporen, njegovo delovanje ne sme imeti takšnega madeža, ki bi kandidatu onemogočal polno in kakovostno opravljanje ministrske funkcije.

Kandidatki mu po njegovih besedah zagotavljata, da nimata takšnih madežev iz preteklosti. Zato Cerar, kot je dejal, nima razloga, da bi podvomil v integriteto, predvsem pa ne v sposobnost obeh kandidatk.

Obema se, sodeč po odzivih, obeta podpora koalicijskih partneric. Pred pristojnima parlamentarnima odboroma bosta zaslišani predvidoma prihodnji teden, DZ pa pa naj bi ju potrjeval na izredni seji 13. maja.

Če bosta prepričali poslance in bo tudi na čelo obrambnega resorja stopila ženska, bo Cerarjeva vladna ekipa bogatejša za eno ministrico. Ženske bodo tako vodile kar polovico resorjev.

STA


Najbolj brano