V Cerarjevem kabinetu ne razumejo povezave s 366. členom kazenskega zakonika

Iz kabineta predsednika vlade Mira Cerarja so sporočili, da ne razumejo povezave med vsebinami, ki jih je obravnaval sekretariat Sveta za nacionalno varnost 3. aprila in 366. členom kazenskega zakonika, ki ga omenja minister za obrambo Janko Veber. Cerar namerava svoja stališča sicer pojasniti na četrtkovi izredni seji DZ.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Minister za obrambo Janko Veber se je danes namreč nameraval sestati z Mirom Cerarjem in ga, kot je povedal v izjavi za medije, opozoriti na izpodkopavanje obrambnih ukrepov v skladu s 366. členom kazenskega zakonika. Ta člen določa, da se tistega, ki uniči obrambne naprave, obrambne objekte, položaje, orožje ali druga obrambna sredstva, jih napravi neuporabna ali kako drugače ovira ali opušča obrambne ukrepe države, kaznuje z zaporom od enega do desetih let.

Iz premierjevega kabineta so sporočili, da je Cerar popoldne od Vebra prejel več poročil udeležencev, ki se nanašajo na zasedanje sekretariata Sveta za nacionalno varnost iz petka, 3. aprila 2015.

“To zasedanje sekretariata Sveta za nacionalno varnost je bilo sklicano na pobudo kabineta predsednika vlade v torek, 31. marca 2015, vodil pa jo je za to pristojni državni sekretar v kabinetu predsednika vlade. Predsednik vlade je bil tako o vsebinah navedenega zasedanja obveščen že v fazi priprav zasedanja sekretariata, prav tako so mu pristojni poročali o sklepih zasedanja,” so zapisali.

Ob tem so zatrdili, da se na zasedanju predstavniki ministrstva za obrambo niso odzvali na predstavljene vsebine o kibernetski varnosti, ki jo je podal pristojni poročevalec ministrstva za izobraževanje, znanost in šport kot nosilec priprave strategije kibernetske varnosti.

“Izhajajoč iz teh dejstev ne vidimo potrebe za dodatno ministrovo obveščanje predsednika vlade o poteku in sklepih sestanka, ki ga je vodil državni sekretar iz kabineta predsednika vlade. Prav tako ne razumemo povezave med vsebinami, ki jih je obravnaval sekretariat Sveta za nacionalno varnost, in 366. členom kazenskega zakonika, ki ga omenja minister. Vsekakor bo predsednik vlade obrazložitev tudi o tem podal na četrtkovi izredni seji državnega zbora,” so še dodali.

Premier Cerar sicer predlaga razrešitev Vebra zaradi njegovih navodil obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo glede analize posledic privatizacije Telekoma. Kot je navedel v predlogu, je Veber objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje omenjene službe. Veber pa nasprotno trdi, da je ravnal zakonito. O premierjevem predlogu za Vebrovo razrešitev bo DZ odločal na izredni seji v četrtek.

V SD podpredsednika stranke, ministra Vebra, vseskozi podpirajo, z njegovo današnjo izjavo pa, kot so pojasnili, vodstvo stranke ni bilo seznanjeno.

STA


Najbolj brano