V Bruslju v torek zelena krona Ljubljani ob zvokih Laibacha

Ljubljana bo v torek v Bruslju od britanskega Bristola uradno prejela naziv evropske zelene prestolnice v tem letu. Po predaji zelene krone bo nato zvečer v bruseljskem kulturnem hramu Bozar koncert "inženirjev človeških duš" Laibach s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.

Laibach Foto: Maja Pertič Gombač
Laibach Foto: Maja Pertič Gombač

BRUSELJ > Ljubljana bo kot evropska zelena prestolnica veleposlanica trajnostnega razvoja. Spodbujala bo druga mesta po Evropi, naj postanejo bolj zelena in zdrava, so zapisali organizatorji slovesne predaje, ki bo v torek popoldne v bruseljskem muzeju glasbil.

Ob ustoličenju Ljubljane kot evropske zelene kraljice obljubljajo pokušnjo tega, kar bo slovensko glavno mesto z zeleno krono ponujalo vse leto. Vsak mesec bo posvečen določeni okoljski temi, februar je na primer mesec lokalne samooskrbe.

EU naziv evropske zelene prestolnice podeljuje od leta 2010 mestom, ki so okoljski zgled. Ljubljani je naziv letos uspelo pridobiti po več spodletelih poskusih, zanj se je namreč potegovala tudi v minulih štirih letih.

Udeležence slovesnosti ob predaji naziva bodo nagovorili evropski komisar za okolje Karmenu Vella, ljubljanski župan Zoran Janković in bristolski župan George Ferguson, ki bo predstavil izkušnjo britanske zelene prestolnice.

Ljubljana bo sedmo evropsko mesto, ki bo prejelo naziv zelene prestolnice. Prvi si ga je leta 2010 prislužil Stockholm, za njim še Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Koebenhavn in Bristol. Prihodnje leto pa bo zeleno krono nosil nemški Essen.

Po uradni predaji naziva zelene prestolnice Ljubljani bo ob 20. uri v bruseljskem kulturnem središču Bozar tudi koncert skupine Laibach s Simfoničnim orkestrom Radiotelevizije (RTV) Slovenija pod taktirko Simona Dvoršaka. Skladbe je za orkester priredil Anže Rozman.

Občinstvo bo lahko prisluhnilo novim interpretacijam že priznanih skladb iz projektov Sound of Music in Spectre ter iz albuma WAT iz leta 2003, ki obravnava trenutno izjemno aktualno begunsko oziroma migracijsko krizo v Evropi in na Bližnjem vzhodu.

STA


Najbolj brano