V Brežicah danes evidentirali 900 beguncev, 750 jih še čaka na meji

V sprejemnem centru za begunce v Brežicah so danes evidentirali 900 tujcev. Trenutno je v centru 300 tujcev, ostale pa so odpeljali v druge centre po državi. Na mejnih prehodih Obrežje in Rigonce na vstop v državo še vedno čaka okoli 750 ljudi, pravijo na Policijski upravi Novo mesto. Razmere na prehodih, kjer čakajo begunci, so relativno mirne.

Fotografija je simbolična. Foto: Jure Batagelj
Fotografija je simbolična. Foto: Jure Batagelj

OBREŽJE > Vodja oddelka za tujce na Policijski upravi Novo mesto Anton Štubljar je v izjavi za medije dejal, da so do sedaj z Obrežja odpeljali približno 700 tujcev, trenutno jih čaka še med 300 in 400. Med 300 in 350 migrantov je po njegovih besedah še na območju mejnega prehoda Rigonce.

Na Obrežju je sicer trenutno mirno, ljudje so si postavili šotore, v katerih nameravajo prenočiti. Po besedah predstavnikov humanitarnih organizacij trenutno predvsem primanjkuje šotorov, tudi zato, ker je za nocoj napovedan dež. Dejansko število čakajočih beguncev naj bi bilo nekoliko višje od uradnih številk policije.

Proti mejnemu prehodu sicer še prihajajo manjše skupine beguncev, medtem ko dodatnih avtobusov iz Tovarnika naj ne bi pričakovali.

Po Štubljarjevih besedah so vzpostavili tudi boljše sodelovanje s hrvaškimi mejnimi organi, ki jih obveščajo o situaciji na Hrvaškem. "Trenutno nimamo informacij, ki bi kazale na to, da se nam v množičnem obsegu bližajo skupine migrantov," je dodal.

Kot kaže, nocoj čez mejo več ne bodo spuščali novih beguncev in jih nameščali po centrih v Sloveniji, a uradne potrditve te informacije ni.

Na terenu so še vedno prostovoljci iz več držav, prav tako na območju, kjer se na Obrežju zadržujejo begunci, delujejo vsaj trije zdravniki prostovoljci. Danes so denimo oskrbeli deklico z zlomljeno roko in moškega s srčno kapjo. Oba so odpeljali v brežiško bolnišnico.

Po navedbah nekaterih humanitarnih delavcev imajo otroci, njihove matere ter nosečnice prednost pri vstopu v državo oz. pri namestitvi v zbirne centre. Družin načeloma naj ne bi ločevali.

Kot je v izjavi za medije še poudaril Štubljar, je bil današnji promet na Obrežju nekoliko otežen, a glede na razmere tekoč. "Vse aktivnosti težijo k temu, da ne obremenjujemo tega mejnega prehoda," je dejal. Na Obrežju je sicer na vstopu v Slovenijo še vedno zaprt promet za tovorna vozila.

V kriznih centrih po državi je sicer nameščenih 1650 beguncev. Ponekod tudi širijo svoje kapacitete. Tako so denimo v Brežiškem sprejemnem centru, kjer je nameščenih približno 300 ljudi, danes postavili dodatne šotore.

STA


Najbolj brano