V Avstriji se odločajo, kakšen tip pribežnikov bodo še sprejemali

Državna sekretarka na ministrstvu za zunanje zadeve Darja Bavdaž Kuret je danes na seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko dejala, da Slovenija pričakuje, da bo razprava na današnjem begunskem vrhu na Dunaju potekala v smeri odločitve, kakšen tip pribežnikov bo Avstrija še sprejemala.

Avstrijski kancler Werner Faymann Foto: Wikipedia
Avstrijski kancler Werner Faymann Foto: Wikipedia

LJUBLJANA > Darja Bavdaž Kuret je še dejala, da se bo severna soseda verjetno omejila na pribežnike, ki imajo legalne dokumente in imajo pravico do azila. “To razpravo vidimo v kontekstu dogovora deležnikov avstrijske politike pri upravljanju z begunsko krizo, na osnovi katere bo vlada sprejela določene poteze.”

Prepričana je, da bo danes po koncu vrha najverjetneje tudi znano, kakšna bo številčna omejitev glede beguncev, ki jih bo sprejela Avstrija in ali bo številčna omejitev veljala za posamezen dan. “Slovenska vlada bo v skladu s tem sprejela proporcionalne ukrepe,” je še napovedala.

Omenila je, da to tudi za Slovence pomeni, da bo na meji z Avstrijo bolj poostrena kontrola, “a računamo da ne bo to problematično”.

Slovenija in Avstrija neprestano v kontaktu

“Mogoče bo to povzročilo nekaj čakanja na meji,” je dodala. Dejala je, da bi se morala Slovenija, ko bodo znani sklepi avstrijske strani, o partikularnem problemu in o tem, kako bodo obravnavani Slovenci, ki v okviru prostega pretoka delovne sile v EU vsakodnevno odhajajo na delo v Avstrijo, z avstrijsko stranjo “nekoliko bolj fleksibilno dogovoriti”.

Državna sekretarka na MZZ je poudarila, da “vsi zelo dobro vemo, da je begunska kriza praktično mati vseh kriz v Evropski uniji, vsaj tako kaže zdaj, in seveda zahteva angažiranje vseh notranjepolitičnih mehanizmov”.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je ob prihodu na izredno sejo DZ o predlogu priporočila vladi za preprečitev nadaljnjih negativnih posledic migrantske krize dejala, da je Slovenija “glede napovedanih aktivnosti Avstrije, ki še niso dorečene, z avstrijskimi oblastmi v nenehnem kontaktu na več nivojih”.

“V tem trenutku razprava v Avstriji poteka, slovenska vlada pa ima zagotovilo, da bo o vseh odločitvah pravočasno obveščena,” je zagotovila ministrica za notranje zadeve. Tudi premier Miro Cerar je v torek govoril z avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom.

V Špilju bodo danes začeli izvajati nov sistem sprejemanja migrantov

Tudi notranja ministrica je napovedala, da bo Slovenija “na podlagi odločitve v Avstriji in na podlagi nadaljnjih operativnih dogovorov ustrezno ukrepala”. Dodala pa je, da je v tem trenutku prehitro karkoli reči o ukrepih.

V avstrijski prestolnici danes poteka tako imenovani begunski vrh, na katerem sodelujejo predstavniki avstrijske vlade, glavarji devetih zveznih dežel in predstavniki občin. Namen vrha je doreči enotno politiko, ki bi se odražala tudi v zmanjšanju števila beguncev, ki pridejo v Avstrijo.

V Špilju na avstrijskem Štajerskem bodo danes tudi začeli izvajati nov sistem sprejemanja migrantov. Sprva bo šlo za poskusno fazo, februarja pa bo začel režim polno delovati. V Špilju bodo po novem lahko obravnavali do 6000 migrantov na dan.

STA


Najbolj brano