Ministrica med najbolje plačanimi “honorarci”

Ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar je od leta 2004 do 2014, ko je bila še visokošolska učiteljica, poleg redne profesorske plače pri javnih subjektih zaslužila še 636.000 evrov avtorskih honorarjev. Večino tega denarja (542.000 evrov) ji je nakazala Fakulteta za javno upravo, kjer je bila Setnikar Cankarjeva večino časa tudi dekanja.

Stanka Setnikar Cankar Foto: STA
Stanka Setnikar Cankar Foto: STA

LJUBLJANA > Komisija za preprečevanje korupcije je nadgradila aplikacijo Supervizor, tako da so na njej dostopni tudi podatki o avtorskih honorarjih, ki so jih od 1. 1. 2003 do marca letos izplačale javne ustanove.

Na drugo mesto med posamezniki, ki so v tem obdobju na takšen način zaslužili največ denarja, se je uvrstila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar.Poleg redne plače na Fakulteti za upravo je prejela še 636.000 evrov honorarjev. Iz te fakultete so sicer pojasnili, da so študijske programe izvajali na devetih lokacijah po Sloveniji, honorarje pa plačevali za delo zunaj rednega delovnega časa in ob sobotah.

Na seznamu ustanov, ki se v izdatni meri poslužujejo plačevanja prek avtorskih honorarjev, bodejo v oči prav številne fakultete, na seznamu oseb, ki so prejele najvišja izplačila, pa univerzitetni profesorji. Med prvo petnajsterico prejemnikov najvišjih avtorskih honorarjev so poleg nekdanje profesorice Setnikar Cankarjeve še Mirko Vintar, Srečko Devjak in Polonca Kovač (vsi s Fakultete za upravo), Maks Tajnikar in Marko Hočevar z Ekonomske fakultete, Vladislav Rajkovič z mariborske Fakultete za organizacijske vede in Vladimir Smrkolj z medicinske fakultete.

V Supervizorju so z imeni in priimki navedene le osebe, ki so od leta 2003 do marca letos od javnih subjektov na podlagi avtorskih in podjemnih pogodb prejele skupno več kot 200.000 evrov izplačil. Teh oseb je 170.

Med prejemniki najvišjih plačil po avtorskih pogodbah poleg profesorjev prevladujejo še izvedenci - najvišji znesek med vsemi, skoraj 770.000 evrov, je prejel sodni tolmač Abdulaziz Počinka - in zdravniki.

Na prvem mestu po skupni višini izplačil prek avtorskih in podjemnih pogodb je RTV Slovenija, ki je od leta 2003 izplačala za več kot 78 milijonov evrov honorarjev. Vsi subjekti javnega sektorja so v tem obdobju fizičnim osebam prek avtorskih in podjemnih pogodb izplačali več kot milijardo evrov denarja.

JANA KREBELJ


Najbolj brano