Uvedli bi neregistrirano istospolno partnersko skupnost

Predstavniki Koalicije Za otroke gre so pred stavbo DZ predstavili svoj predlog zakona o ureditvi položaja istospolnih partnerskih skupnosti. Predlog po njihovih besedah izenačuje vse pravne položaje istospolnih partnerjev s pari različnega spola, razen v primerih posvojitve, umetne oploditve ter vloge mame in očeta za razvoj in vzgojo otroka.

Sovoditelj koalicije Aleš Primc je v današnji izjavi za medije 
poudaril, da zakonski predlog tudi uvaja neregistrirano istospolno partnersko skupnost, ki je bila tako v na referendumu zavrnjeni noveli zakona o zakonski zvezi in 
družinskih razmerjih ter v zavrnjenem družinskem zakoniku.  Foto: Tamino Petelinsek
Sovoditelj koalicije Aleš Primc je v današnji izjavi za medije poudaril, da zakonski predlog tudi uvaja neregistrirano istospolno partnersko skupnost, ki je bila tako v na referendumu zavrnjeni noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter v zavrnjenem družinskem zakoniku.  Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Sovoditelj koalicije Aleš Primc je v današnji izjavi za medije poudaril, da zakonski predlog tudi uvaja neregistrirano istospolno partnersko skupnost, ki je bila tako v na referendumu zavrnjeni noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter v zavrnjenem družinskem zakoniku. Predlog po njegovih besedah posega v 60 zakonov in ima skupaj 119 členov.

V poslanski skupini ZL so v odzivu na predlog zakona o ureditvi položaja istospolnih partnerskih skupnosti, ki ga je predstavila Koalicija Za otroke gre, poudarili, da takega predloga nikakor ne morejo podpreti. Nepovezani poslanec Jani Möderndorfer pa je ocenil, da predlog ne predstavlja dobre podlage za urejanje položaja istospolnih partnerjev.

Zakonski predlog v zvezi s tem določa okoliščine, v katerih po zakonu ne more nastati neregistrirana istospolna skupnost, in sicer: med študentoma v študentskem domu ali zasebnem študentskem stanovanju v času študija ali srednje šole, v domu za ostarele ter v drugih vzgojno- in socialnovarstvenih zavodih, je pojasnil Primc.

V teh primerih je po njegovih besedah za ugotovitev istospolnega partnerstva potrebno obojestransko soglasje ali da partnerja zvezo registrirata. Gre namreč za oblike dalj časa trajajočega bivanja, kjer praviloma skupaj bivajo osebe istega spola, zato je namen te omejitve zgolj preprečevanje zlorab iz tega naslova, je dejal.

Primc je opozoril, da zakonski predlog v ničemer ne posega v zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je spreminjala na decembrskem referendumu zavrnjena novela. Sicer so v Koaliciji za otroke gre poudarili, da predlog ni dokončen, ampak pomeni ponujeno roko dialoga in izhodišče za pogovore, da se v najkrajšem času celostno uredi položaj istospolnih skupnosti.

Koalicija zato po Primčevih besedah odpira javno razpravo, ki bo trajala predvidoma do 20. februarja, po potrebi pa lahko tudi nekaj dlje. Državljane, organizacije homoseksualnih aktivistov, druge organizacije civilne družbe, politične stranke in vladne institucije je zato pozval, naj se opredelijo do predloga ter jim posredujejo predloge za njegovo izboljšavo.

STA


Najbolj brano